Az ÁJK épülete is megnyitotta kapuit

2018.02.23.
Az ÁJK épülete is megnyitotta kapuit
Nagy érdeklődés mellett zajlott le 2018. február 15-én az alumnusok számára meghirdetett az „Egyetem megnyitja kapuit” rendezvénysorozat keretén belül a Kar és egyben az ELTE főépületének bemutatása.

Dr. Gosztonyi Gergely, a Magyar Állam- és Jogtudományi Tanszék adjunktusa történeti áttekintésével a látogatók megtekintették többek között a Kari Tanácstermet és a dékáni tárgyalót, a Pázmány-termet, az Aula Magnát, valamint a Kari Könyvtárat számos könyvritkasággal.

A Rektori Kabinet helyiségeiben találhatóak az Egyetem méltóságjelvényei, így többek között az aranyozott ezüst, drágakövekkel díszített rektori pédum, amelyet 1635-ben Pázmány Péter adományozott az egyetemnek.

Miután az egyetemet a Budai Várból Pestre költözették 1805-től a mai Egyetem téren álló pálos kolostor épületében működött egészen 1890-ig, amikor a kolostor helyén egy teljesen új épületet emeltek.

Elsőként a neoreneszánsz Szerb utcai rész készült el, majd a főépület: az árkádos palota, amely a barokk egyetemi templomhoz csatlakozik és stílusában is illeszkedik ahhoz. Az Egyetem tér 1–3. neoreneszánsz palotája a pesti belváros egyik ékköve lett.

A nagy sikerre való tekintettel a következő séta 2018. március 13-án kerül megrendezésre. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részletes tudnivalók itt olvashatók.

A rendezvény képei

A rendezvény képei

0

/

0

0

/

0