Elérhetőek a Tudományos Tanács pályázatai

2021.04.30.
Elérhetőek a Tudományos Tanács pályázatai
Online nemzetközi tudományos workshop vagy nemzetközi tudományos konferencia szervezésére, illetve Idegen nyelvű tanulmányok, könyvfejezetek, könyvek és konferenciakiadványok nyelvi lektoráltatásának támogatására lehet pályázni a Tudományos Tanács újonnan kiírt pályázatának keretében.

Online nemzetközi tudományos workshop szervezésének támogatására olyan eseményekkel lehet pályázni, amelyekből következően kiváló tudományos cikkekből álló folyóirat különszám (special issue) és/vagy magas hivatkozottságra számot tartó konferenciakötet születik. A jogtudomány területén a feltétel legalább Q1 vagy Q2 besorolású, avagy az MTA IX. osztályának folyóiratlistáján A vagy B besorolással szereplő folyóirat különszám megjelenése, melyben az ELTE szerzőt (affiliációt) felvonultató cikkek száma legalább 2 db, és a különszám egyik szerkesztője ELTE affiliációval rendelkezik. Elfogadható ismert nemzetközi szakkiadó által megjelentetett konferenciakötet is, ugyanezekkel a személyi feltételekkel. Mindkét esetben előny az open access hozzáférés. A megpályázható összeg maximálisan 1 millió Ft.

A nemzetközi tudományos konferencia szervezés terén előnyt élveznek az olyan konferenciák, amelyek már sikeresen futó nemzetközi konferenciasorozatok keretei között kerülnek megrendezésre, illetve nemzetközi szervezet égisze alatt szerveződnek. A konferenciára legkorábban 2021 őszén kerülhet sor, a megpályázható összeg itt is maximálisan 1 millió Ft.

Az Idegen nyelvű tanulmányok, könyvfejezetek, könyvek és konferenciakiadványok nyelvi lektoráltatásának támogatása olyan kéziratok idegen nyelvi lektorálására fordítható, amelyeket nemzetközileg jelentős, idegen nyelven megjelenő folyóiratban, konferenciakiadványban vagy kiadó által kíván a szerző közzétenni, de a nyelvi színvonal javítását szükségesnek találja. A választott folyóirattal/könyvkiadóval/konferenciakiadvánnyal szemben elvárás, hogy lehetőség szerint referált, Q1 vagy Q2 minősítésű vagy az akadémiai osztályozás szerinti A vagy B kategóriába sorolható legyen. Egyéb esetben a folyóirat/könyvkiadó/konferenciakiadvány kiválasztását indokolni kell. A pályázatonként elnyerhető maximális hozzájárulás 150 000 forint, a lektorálás karakterenkénti maximális összege 1,5 Ft/leütés.

A pályázati kiírások további részletei a Tudományos Tanács honlapján érhetőek el az Aktuális pályázatok között. A pályázatok beadása folyamatos, pályázni 2021. december 31-ig vagy a rendelkezésre álló keret kimerüléséig lehet.