Harmadik regionális francia nyelvű perbeszédmondó verseny

2018.11.30.
Harmadik regionális francia nyelvű perbeszédmondó verseny
Karunkon a Francia Nagykövetséggel és a Francia Intézettel együttműködésben idén harmadik alkalommal, 2018. november 23-án került sor nagy érdeklődés mellett a francia nyelvű perbeszédmondó versenyre, melyen anyanyelvű és nem anyanyelvű joghallgatók versenyeznek francia nyelven egy, az Európai Emberi Jogi Egyezmény alapján kitalált fiktív jogeset mentén, illetve a verseny döntőjébe jutott hallgatók a francia perbeszédversenyek mintájára véletlenszerűen kiosztott témákban adnak elő érvelést.

A verseny szóbeli fordulójába a nem anyanyelvi hallgatók kategóriájába idén is több joghallgató érkezett a környező országok egyetemeiről, így Lengyelországból, Szlovéniából és Romániából. Az ELTE hallgatói közül a versenyen Bíró Viktória, Bogáromi Vivien, Lakatos Luca és Nagy János vettek részt. Közülük Bíró Viktória és Lakatos Luca kerültek a döntőbe, ahol Bíró Viktória nyerte a versenyt a nem francia anyanyelvű, magyar hallgatók közül. Mindkét, döntőbe jutott magyar hallgató az Agance Universitaire de la Francophonie ösztöndíjában részesül.

A verseny szervezésében, illetve a hallgatók felkészítésében Somssich Réka, Kovács Zsuzsanna tanárnők és Merkel Csenge PhD-hallgató vettek részt. A hallgatók felkészítése az Igazságügyi Minisztériumnak a jogászképzés színvonalának emelését célzó oktatás- és kutatásfejlesztési programjának keretében valósult meg.