ICC Mediation Competition Paris

A párizsi székhelyű Nemzetközi Kereskedelmi Kamara alapításától kezdődően a konfliktusok békés megoldásának elősegítésére törekszik, egyrészt a Kamara mellett működő Választottbíróság, másrészt pedig a Mediációs Központ révén. Az idén hetedik alkalommal megrendezésre került mediációs verseny célja – a világ minden pontjáró nevező egyetemisták megmérettetése mellett – az alternatív vitarendezés gyakorlatának bemutatása és terjesztése is, hiszen az idő- és pénzkímélő, a viták piaci szempontú megoldását elősegítő alternatív eljárások egyre nagyobb szerepet kapnak a gazdasági kapcsolatokban, sokszor megelőzve a peres eljárást.

A verseny idén 2012. február 3-7. között került megrendezésre Párizsban, ahol 66 egyetem csapata 32 országból versenyzett, 140 professzionális mediátor közreműködésével.

Az ELTE csapat tagjai 2012-ben: Bakonyi Veronika, Baranya Dániel, Koller Kármen Csenge, Nagy Péter Dávid és Szigeti Flóra.

Az ELTE ÁJK hallgatói, első magyar csapatként több részben vagy egészben nyertes tárgyalást is magukénak tudhatnak. A bírák számára emellett lehetőség nyílt különböző kategóriákban az általuk legjobbnak vélt csapatok jelölésére. Az összesen kilenc kategóriából a magyar csapat több tárgyalás alkalmával is számos esetben kapott maximális pontszámú jelölést, többek között a Best Creative Solution Generation, a Best Interaction with the Other Team és a Best Use of Mediator kategóriákban.

Az idei megmérettetés a magyar csapat számára több tekintetben is tanulságos volt: mind a mediáció és tárgyalástechnika, mind a verseny szempontjából. Az ELTE ÁJK számára ez a verseny egy lehetőség kezdete: a hallgatók megmérettetése alkalmat nyújt arra, hogy a Kar nemzetközi szinten képviseltesse magát – Mexikótól Dél-Afrikán át Kínáig a világ minden részéről érkeztek csapatok. A résztvevő csapatok között megtalálhatóak többek között olyan világhírű amerikai egyetemek, mint a Harvard, a Columbia vagy a Cornell Egyetem.

A 2012-ben indult csapat részvétele nem lett volna lehetséges a Párizsi Magyar Intézet vendégszeretete nélkül. A csapat a francia fővárosban töltött egy hét alatt a Luxembourg Kert mellett készülhetett a megmérettetésre majd pihenhette ki magát az utolsó két napban.
 
Dr. Inzelt Éva tanársegéd, a 2013-as csapat felkészítő tanára (Kriminológiai Tanszék)

2012.03.28.