Jelentkezési lehetőség az ELTE 2019-es FDI Moot Court csapatába

2018.12.12.
Jelentkezési lehetőség az ELTE 2019-es FDI Moot Court csapatába
A mai naptól megnyílt a jelentkezési lehetőség az egyetemünket a 2019-es FDI Moot Court-on képviselő csapatba. Az FDI Moot Court a legnagyobb és legrangosabb nemzetközi beruházásokkal kapcsolatos választottbírósági perbeszédverseny. 

Az ELTE ÁJK hallgatói 2013-ban először vettek részt a versenyen, amelyre Frankfurtban került sor. A kar debütálása nagyon jól sikerült, a Cserép Viktor Előd, Kolodzey Zoltán és Németh Kristóf László joghallgatókból álló csapat már az első versenyen nagyon jól teljesített. A több mint százharminc egyéni oralist versenyében Kolodzey Zoltán a mezőny első felében végzett, Cserép Viktor pedig a tizenhatodik legjobb pontszámot érte el. A debütálást követően a kar rendre visszatért a versenyre, ahol a későbbi években is szép eredmények születtek. 2017-ben például a Szilasi Farkas és Soós-Nagy Bendegúz joghallgatók alkotta csapat a nyolcadik helyet szerezte meg a felperesi memorandumok versenyében. 

Az FDI Moot Court a verseny témája, rendszere és követelményei alapján az egyik legnehezebb nemzetközi perbeszédverseny, tekintve a megoldandó, feldolgozandó jogeset komplexitását, a csapatoktól elvárt saját, önálló kutatómunkát, a beadványokkal szemben támasztott követelményeket, illetve a szóbeli előadási és érvelési kompetenciákat. A verseny alapja minden évben egy fiktív, külföldi beruházással kapcsolatos komplex jogeset. (A legutóbbi jogeset itt érhető el). A verseny alapvetően két részből áll, az első, írásbeli rész keretében a csapatoknak el kell készíteni egy felperesi, illetve egy alperesi beadványt. A beadványok előkészítése során a csapatoknak saját maguknak kell elvégezni a szükséges kutatómunkát, feltérképezni a vonatkozó joganyagot, felkutatni a jogeseteket, jogirodalmat, egyéb forrásokat. Ez már önmagában egy jelentős kihívás, de egyben szép és izgalmas feladat is. A felperesi és alperesi beadványok benyújtását követően kerül sor a második, szóbeli szakaszra. A szóbeli szakaszban a csapat több pre-moot-on vesz részt. Az egyik ilyen pre-moot a Budapest FDI Moot. E versenyek láncolatának utolsó állomása a Gloral Orals. 2019-ben a Global Orals az Egyesült Államokban, Miamiban kerül megrendezésre. 

A csapatba a mai naptól lehet jelentkezni. A jelentkezés a felhívásban megjelölt módon történik. A felhívás itt érhető el

A jelentkezéssel, versennyel, FDI Moot programmal kapcsolatos bármilyen kérdéssel kérjük keressék Erdős István adjunktust (erdosistvan@ajk.elte.hu), aki a kari FDI Moot program vezetője.