Jogi adatbázisok elérése távolról

2022.11.29.
Jogi adatbázisok elérése távolról
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar oktatói és hallgatói egységes egyetemi informatikai azonosítás után távolról is elérik az előfizetett egyetemi és kari online jogi adatbázisokat.

Az adatbázisok otthoni használatához az egyetemi ún. VPN (Virtual Private Network) hálózat szükséges. Ezen hálózati belépés után a munkatársak, hallgatók otthoni gépe olyanná válik, mintha fizikailag az Egyetem épületében lenne.

A VPN igénybevételéhez az szükséges, hogy otthoni gépére letöltse és telepítse a FortiClient nevű programot, majd ezt követően az ELTE Informatikai Igazgatóság által működtetett Ügykezelő felületen VPN-igénylést adjon le a következők szerint:

  1. Jelentkezzen be az ELTE IIG Ügykezelő felületén.
  2. Kattintson a VPN-igénylés menüpontra a bal oldali sávban.
  3. Adja meg IIG-azonosítóját az űrlapon. Ha más jelszót szeretne használni, mint az IIG-s jelszava, akkor ezt jelölje a jelölőnégyzetben, és adjon meg egy új jelszót.
  4. Beállítások után az IIG-azonosítójával és jelszavával tud bejelentkezni. A program használat során a tálcán fog megjelenni a jobb alsó sarokban.

(VPN-nel nemcsak a kari, hanem az egyetemi előfizetéseket is tudja használni otthonról.)

Az adatbázisokat a szolgáltatókkal való megállapodások alapján saját eszközéről a következő módokon tudja korlátozásmentesen elérni:

  • Wolters Kluwer Jogtár®: A szolgáltató intézmény-specifikus eduID-belépést tesz lehetővé VPN nélkül is az ELTE-polgárok számára. A Jogtár eduID-bejelentkező oldalán az eduID-Belépés gombra kattintva, ELTE IIG azonosítás után hozzáférhető az adatbázis.
  • Orac Jogkódex és Orac SzakcikkAdatbázis: A szolgáltató külön felhasználónév-jelszó párost adott meg, ennek birtokában Ön be tud lépni a Jogkódex adatbázisba. Az alkalmazás letöltéséhez, telepítéséhez és használatához látogasson el a Jogkódex honlapjára. Telepítés és a program indítása után felhasználónév: elte_hiatus, a jelszó pedig: 66e470d6.
  • Beck Online, Westlaw, HeinOnline, KluwerArbitration, valamint a további kari és egyetemi előfizetett külföldi adatbázisaink: VPN-nel használhatóak saját eszközökről, ennek részletes leírását fentebb találhatják meg. Az adatbázisok részletes listáját a Kari Könyvtár oldalán lehet böngészni.
  • Az egyetemi szintű további nagy, nemzetközi adatbázis-elérést biztosító lehetőségeket és az azokhoz kapcsolódó további technikai segítséget az ELTE Egyetemi Könyvtár honlapján találja meg.

Kiadványokkal, adatbázisokkal kapcsolatban a Kari Könyvtár munkatársai a 2022. december 5-től 2023. február 24-ig tartó időszakban H–P 10.00–15.00 óra között a Kecskeméti utca 10–12. fszt. B(OO)Klub helységben személyesen, a konyvtar@ajk.elte.hu e-mail címen és a Könyvtár Facebook-oldalán (Messengerben) készséggel állnak rendelkezésükre.