Kutatók Éjszakája 2018

Kutatók Éjszakája 2018
09/28

2018. szeptember 28. 18:00 - 22:00

ELTE ÁJK (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)

09/28

2018. szeptember 28. 18:00 - 22:00

ELTE ÁJK (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)


2018. szeptember 28-án ismét megrendezésre kerül a Kutatók Éjszakája. Az ELTE ÁJK érdekes, változatos programokkal várja az érdeklődőket.

18.00 – 19.30

Akik rendszeresen éjjel dolgoznak vagy tanulnak… TE MELYIK VAGY – BAGOLY VAGY PACSIRTA? Az éjszakai munka – a munkajogi szabályozásban, a gyakorlatban és egészségünk kockázataiban

A szakirodalom szerint kétféle embertípus van: aki reggel korán szeret kelni, mert akkor érzi magát a legfrissebbnek. A másik inkább késő estig, akár éjjel is ébren van, mert ebben az időszakban képes erős szellemi, illetve fizikai aktivitást felmutatni. Ez a „reggeliség” és az „estiség” jelensége. Öt egymáshoz kapcsolódó előadásból megtudhatja: melyek azok az „éjszakázásban” rejlő körülmények és következmények, melyek éppen az éjszakai munkára irányadó nemzetközi és magyar szabályok megalkotásához vezettek. Ennek apropóján megszólítjuk az orvostudományt is: hogyan hat emberi szervezetünkre, ha éjjeli bagollyá válunk – kényszerből vagy akár saját döntésünk folytán.

Előadók: Dr. Dudás Katalin, Dr. Horváth István, Dr. Rácz Réka, Dr. Bajnai Gábor, Dr. Kopjár Gábor, az ELTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszékének oktatói és meghívott előadói.
Helyszín: Aula Magna, I. emelet

A tárgyalóterem pszichológiája

Mi történik igazán egy tárgyaláson? Kik és hogyan befolyásolják a kimenetelt? Milyen kérdésekkel, dilemmákkal találkozhat egy bíró? Jogászok és pszichológusok közreműködésével szerepjáték és interaktív workshop során élethű példát láthatunk egy jogeset beszédes helyzetéből, amely a tárgyalások során zajlik. Az előadás és beszélgetés segítenek jobban megfigyelni és értelmezni a jogi eljárásokat befolyásoló mögöttes folyamatokat.

Előadók: a Jogpszichológia TDK tagjai
Helyszín: I. tanterem (Somló Auditórium), I. emelet 106.

Gyermekprostitúció és emberkereskedelem Magyarországon. Kerekasztal-beszélgetés a Kriminológia Tanszék szervezésében

A beszélgetés során meghívott szakértőkkel járjuk körbe a hazai gyermekprostitúció és az emberkereskedelem problémakörét. Esetbemutatásokon keresztül vizsgáljuk meg az áldozattá válás pszichológiai és szociológiai aspektusait, valamint érinteni fogjuk a jogi- és jogon kívüli kezelés hazai lehetőségeit és kihívásait. Olyan területtel foglalkozunk, amelyről – sajnos – kevés szó esik, amellyel kisebb számú kutatás foglalkozik, annak ellenére, hogy a gyermekek kizsákmányolásának egy súlyos formáját testesíti meg. A beszélgetés során természetesen bőséges teret biztosítunk az érdeklődők kérdéseinek, hozzászólásainak is.

A beszélgetés résztvevői: Vaskuti Gergely, a Kriminológia Tanszék oktatója, Hatvani Erzsébet (gyermekvédelmi szakember, a Kriminológia Tanszék megbízott oktatója), Sebhelyi Viktória (szociológus, Terres des Hommes Alapítvány).
Helyszín: II. tanterem (Dósa Auditórium), I. emelet 109.

19.45 – 20.45

Börtönrádiók, avagy mindenkinek érdemes-e hangot adni

A büntetések végrehajtása során évszázadokon keresztül semmi figyelmet nem fordítottak arra, hogy az elítéltek visszatérjenek a társadalomba. Az elmúlt évtizedekben azonban hangsúlyosan jelent meg annak a kívánalma, hogy a reintegráció minél teljesebben megtörténjen. Ennek számos eszköze létezik, amelyek közül egy vadonatúj lehetőség a kommunikáció és az ehhez kapcsolódó képességek fejlesztése. Ennek módja lehet speciális médiumok, a börtönrádiók létrehozása szerte a világban.

Előadó: Dr. Gosztonyi Gergely, a Magyar Állam- és Jogtörténet Tanszék oktatója
Helyszín: Aula Magna, I. emelet

Kit érdekel még a GDPR?

Százmilliós bírságok, tízmilliós felkészülés, lehetetlen feladatok. Hatálybalépéstől az alkalmazás kötelezővé válásáig lassan beérő fenyegetések és fokozódó izgalmak szinte szitokszóvá tették a rendelet immár közismert rövidítését. És mégis felkelt a nap... Ha valakit érdekel még, hogy mi is a GDPR, miért fontos és mik a tapasztalatok, jöjjön el az előadásra.

Előadó: Dr. Báldy Péter, az ELTE ÁJK Jogi Továbbképző Intézetének igazgatóhelyettese, a Polgári Jogi Tanszék megbízott előadója
Helyszín: I. tanterem (Somló Auditórium), I. emelet 106.

21.00 – 22.00

Mesterséges intelligencia, önvezető járművek: a 21. század technológiai kihívásaira adható társadalomtudományi válaszok, különös tekintettel a jogtudományra

Az előadás keretében előadónk áttekinti a 21. századi technológiai újdonságai, a mesterséges intelligencia és az önvezető járművek kérdéskörét. Általános bevezetés és fogalmi meghatározásokat követően a különböző társadalomtudományi (szociológiai, közgazdasági, stb.) nézőpontokat mutatja be, melyet követően a jogi megközelítést bontja ki legrészletesebben. Vizsgál olyan kérdéseket, hogy ki tartozzon kártérítési, munkajogi, büntetőjogi, stb. felelősséggel az önvezető jármű által okozott kár vagy személyi sérülés esetén, illetve a jövőbeli jogalkotás és jogalkalmazás számára is megfogalmaz különböző szempontokat.

Előadó: Dr. Ambrus István, a Büntetőjogi Tanszék oktatója
Helyszín: I. tanterem (Somló Auditórium), I. emelet 106.


Az ELTE összes programja
Facebook