A vizsga (Bergendy Péter filmje, 2011)

A vizsga (Bergendy Péter filmje, 2011)
03/06

2024. március 06. 18:00

ELTE ÁJK, A/1 gyakorló (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt., ruhatár melletti folyosó)

03/06

2024. március 06. 18:00 -

ELTE ÁJK, A/1 gyakorló (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt., ruhatár melletti folyosó)


Folytatódik az ELTE-NFI Filmklub vetítés- és beszélgetéssorozat. Az ELTE minden karáról várjuk az egyetemi polgárokat.

Ez az izgalmas és fordulatos ügynökthriller műfajt teremtett. Egy évvel az 1956-os forradalom leverése után a kommunista rezsim Államvédelmi Osztálya sajátos vizsgának veti alá az ügynökeit, hogy teszteljék a lojalitásukat. Jung András tartótisztre (Nagy Zsolt) éppen szenteste kerül sor. Mentora, Markó Pál (Kulka János) a szemközti ház ablakából figyeli, és le is hallgatja, amint a konspirált lakásban a jelentéstételre érkező ügynökeit fogadja. Vesztére ezen a napon találkozik titkolt szerelmével, Évával (Hámori Gabriella) is, aki becsapja őt, és ezzel Markó is kellemetlen helyzetbe kerül. Jelentse fel tanítványát, vagy tusolja el az ügyet?

A vetítés utáni beszélgetésben vendégünk Nagy Zsolt színművész, a film egyik főszereplője és Takács Tibor, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának tudományos kutatója.

A rendszerváltással elhárult minden akadály az 56-os események és a megtorlás mozgóképes feldolgozása elől, sokáig mégsem készültek ebben a periódusban játszódó filmek. A vizsga nemcsak a témaválasztása miatt különleges, hanem mert történetét műfaji szemszögből meséli el. Köbli Norbert forgatókönyve pontosan követi a thrillerek szabályait, a fordulatok menetrendszerűen érkeznek, Bergendy Péter rendező pedig hollywoodi filmekre jellemző tempót diktál. A film folytatása, A játszma, március 13-án szerepel majd a programunkban.

A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztrációt kérünk a filmklub vezetőjénél, Rácz Annánál, anna.racz@ajk.elte.hu e-mail címen, egyetemi hallgatók esetén Neptun-kódot is kérünk.

Az ELTE–NFI Filmklub Facebook-oldala