Jogi adatbázisok

Jogi adatbázisok

Jogi adatbázisok
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar oktatói és hallgatói egységes egyetemi informatikai azonosítás után távolról is elérik az előfizetett egyetemi és kari online jogi adatbázisokat.

Az adatbázisok otthoni használatához az egyetemi ún. VPN (Virtual Private Network) hálózat szükséges. Ezen hálózati belépés után a munkatársak, hallgatók otthoni gépe olyanná válik, mintha fizikailag az Egyetem épületében lenne.

A VPN igénybevételéhez az szükséges, hogy otthoni gépére letöltse és telepítse a FortiClient nevű programot, majd ezt követően az ELTE Informatikai Igazgatóság által működtetett Ügykezelő felületen VPN-igénylést adjon le a következők szerint:

  1. Jelentkezzen be az ELTE IIG Ügykezelő felületén.
  2. Kattintson a VPN-igénylés menüpontra a bal oldali sávban.
  3. Adja meg IIG-azonosítóját az űrlapon. Ha más jelszót szeretne használni, mint az IIG-s jelszava, akkor ezt jelölje a jelölőnégyzetben, és adjon meg egy új jelszót.
  4. Beállítások után az IIG-azonosítójával és jelszavával tud bejelentkezni. A program használat során a tálcán fog megjelenni a jobb alsó sarokban.

(VPN-nel nemcsak a kari, hanem az egyetemi előfizetéseket is tudja használni otthonról.)

Az adatbázisokat a szolgáltatókkal való megállapodások alapján saját eszközéről a következő módokon tudja korlátozásmentesen elérni:

  • Wolters Kluwer Jogtár®: A szolgáltató intézmény-specifikus eduID-belépést tesz lehetővé VPN nélkül is az ELTE-polgárok számára. A Jogtár eduID-bejelentkező oldalán az eduID-Belépés gombra kattintva, ELTE IIG azonosítás után hozzáférhető az adatbázis.
  • Orac Jogkódex és Orac SzakcikkAdatbázis: A szolgáltató külön felhasználónév-jelszó párost adott meg, ennek birtokában Ön be tud lépni a Jogkódex adatbázisba. Az alkalmazás letöltéséhez, telepítéséhez és használatához látogasson el a Jogkódex honlapjára. Telepítés és a program indítása után felhasználónév: elte_hiatus, a jelszó pedig: 66e470d6.
  • Beck Online, Westlaw, HeinOnline, KluwerArbitration, valamint a további kari és egyetemi előfizetett külföldi adatbázisaink: VPN-nel használhatóak saját eszközökről, ennek részletes leírását fentebb találhatják meg. Az adatbázisok részletes listáját alább lehet böngészni.
  • Az egyetemi szintű további nagy, nemzetközi adatbázis-elérést biztosító lehetőségeket és az azokhoz kapcsolódó további technikai segítséget az ELTE Egyetemi Könyvtár honlapján találja meg.

Magyar jogi adatbázisok


HVG-Orac JogKódex

MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont, Kutatási Dokumentációs Központ (MTA TK KDK)

Szaktárs adatbázis 16 kiadó könyveivel
Akadémiai Digitális Archívum, Attraktor Kiadó, Balassi Kiadó, Gondolat Kiadó, L’Harmattan Kiadó, Kalligram Kiadó, Kortárs Kiadó, Kronosz Kiadó, Mentor Könyvek Kiadó, Múlt és Jövő Kiadó, Napvilág Kiadó, Osiris Kiadó, Szaktudás Kiadó Ház, Szent István Társulat, Tinta Könyvkiadó

Wolters Kluwer Jogtár

Külföldi jogi adatbázisok


Beck-online

Brill Foreign Law Guide

Cambridge University Press Cambridge Core

Duncker & Humblot eLibrary

EBSCO Legal Source & EBSCO Political Science

HeinOnline

JSTOR

Mohr Siebeck

Nomos eLibrary

Oxford Academic Journals

Oxford University Press Oxford Encyclopedia of EU Law

Sage Journals

Kluwer Arbitration | Kluwer Law Online

Oxford University Press Max Planck Encyclopedias of International Law

Westlaw UK
Westlaw International for Academics

Ingyenes adatbázisok


Eur-Lex

Nemzeti Jogszabálytár