Az ELTE Telders csapata ismét a nemzetközi élvonalban végzett

2024.06.05.
Az ELTE Telders csapata ismét a nemzetközi élvonalban végzett
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Haraszti Dorottya (felperes), Hetesi Balázs (felperes) Dömötör Virág (alperes) Horváth Dávid (alperes) tagjaiból álló csapata a rangos 8. helyet szerezte meg a Telders nemzetközi jogi perbeszédversenyen, amely 2024. május 29. és június 1. között zajlott Hágában.

A nemzetközi döntőbe 27 csapat jutott ki a nemzeti válogatókból. A verseny során az ELTE csapata több neves egyetem csapatával mérkőzött meg, köztük a University of Helsinki, az Utrecht University, az Ivane Javakhishvili Tbilisi State University, és a Democritus University of Thrace csapataival. Az ELTE Telders csapata 2023-ban a III. helyen végzett, 2022-ben pedig – 2019-hez hasonlóan – megnyerte a versenyt. 

A verseny során egy komplex jogesetet kellett elemezni, kikutatni, majd háromtagú bírói panel előtt szóban bemutatni. A jogeset két fiktív állam, Dihav és Misan vitáját taglalta. A jogvita egyik fő kérdése a Hemret nevű sziget feletti szuverenitás körül forgott, hiszen a szuverenitást Dihav államán kívül egy harmadik állam, Lihar is magáénak követelte. A vita alapja egy Hemret parti tengerében történt incidens volt, amelyben Dihav katonai repülői elhagyásra kényszerítették Misan nem katonai jellegű tengeralattjáróit; erre válaszul Misan kibertámadást indított Dihav fővárosa és fontos nemzeti infrastruktúrája ellen. A felperes, Dihav ideiglenes intézkedéseket kért a bíróságtól a misani kibertámadás következményeit megszüntető kód kiadatására. Emellett annak megállapítását kérte, hogy a kibertámadás megsértette a két állam közötti barátsági szerződés kereskedelmi- és hajózási szabadságról szóló cikkét az erőszak tilalma értelmében. Misan, az alperes ehhez képest elsősorban tagadta a Nemzetközi Bíróság joghatóságát, másodsorban pedig azt kérte a bíróságtól, hogy amennyiben arra a döntésre jut, hogy van joghatósága, állapítsa meg, hogy Dihav megsértette az ENSZ tengerjogi egyezményét, amikor kiutasította a tengeralattjáróit Hemret parti tengeréből.

A csapat felkészítői Prof. Dr. Kajtár Gábor LL.M. (Cantab) egyetemi tanár és dr. Bazánth Barbara LL.M. (NYU) doktorandusz (ELTE), valamint dr. Farkas Luca Ágnes voltak.

A versenyzőket idén az AURUM Alapítvány, az ELTE Tehetséggondozási Tanács, valamint a Nemzeti Tehetség Programon keresztül a Nemzeti Tehetség Alap támogatta.