Bereményi Géza: Eldorádó

Bereményi Géza: Eldorádó
09/29

2021. szeptember 29. 18:00

ELTE ÁJK A/1-es terem (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)

09/29

2021. szeptember 29. 18:00 -

ELTE ÁJK A/1-es terem (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)


A Nemzeti Filmintézet vadonatúj kezdeményezése nyomán az ELTE ÁJK-n induló filmklub első vetítése Bereményi Géza: Eldorádó című filmje.

Az Eldorádó a rendszerváltás emblematikus filmje. 1988-ban forgatták, Bereményi Géza forgatókönyve alapján. Az operatőr Kardos Sándor volt. A film története röviden: Monori (Eperjes Károly) a Teleki téri piac királya. Úgy véli, az életnek csak a pénz ad értéket: azzal vásárol árut, zsarol meg embereket, és köt üzletet még a halállal is, amikor diftériás lesz az unokája. Monori alól azonban kiszalad a talaj, ahogy csúszunk bele a kommunizmusba, és a pénz is elveszíti az értékét az új ideológia hatalomra kerülésével.

Mitől különleges? Az Eldorádó a rendszerváltás emblematikus alkotása, amelynek története ugyan a második világháború végétől az '56-os forradalom kirobbanásáig ível, de valójában a rendszerváltozásokkal járó értékvesztésről mesél.

Kivel beszélgetünk utána?
Hamarosan kiderül.

A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztrációt kérünk a filmklub vezetőjénél, Rácz Annánál, anna.racz@ajk.elte.hu e-mail címen. A vetítés az ELTE aktív polgárai számára szerveződik, ezért a regisztrációhoz Neptun-kódot is kérünk.

Az eseményre az ELTE JOKT rendezvényekre vonatkozó szabályai vonatkoznak, ezért azon védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.