Berlin-Budapest csereszeminárium beszámoló

2019.09.18.
Berlin-Budapest csereszeminárium beszámoló
2019. július utolsó és augusztus első hete néhány szerencsés ELTE-s joghallgatónak idén is az ELTE, a Humboldt Universität zu Berlin és a DAAD jóvoltából a Netzwerk Ost-West nevű programra való felkészülésről és az azon való részvételről szólt. 

Az idei téma (Wer ist Europa?) számos aktuális integrációs kérdést érintett. A program keretében a német oktatómentorok, Michael Plöse, Arne Gutsche, valamint Bárányos Bernadett, a Büntetőjogi Tanszék oktatója közreműködésével izgalmas beszélgetéseket folytattunk az alapjogvédelemről, a jogállamiságról, a közös értékekről és a nemzeti identitás szerepéről.

A budapesti felkészülési hét után a magyar és német hallgatók közösen prezentálták Berlinben az alábbi témákban készített félórás vitaindító és gondolatébresztő előadásukat:

  • Gönczi Lili, Szindi Bata: Sexuelle Identität und Familienrecht
  • Darnót Sára, Celine Behrens: Nationaler Grund- und europäischer Menschenrechtsschutz – Verfassungsgerichtsbarkeit zwischen nationalen Gerichten, EUGH und EGMR
  • Shirin Hafezi: Nationale Verfassungsverständnisse und -traditionen im Prozess der europäischen Verfassungsgebung
  • Hoffer Klaudia, Sarah Kupke: Zwischen Krieg und Frieden – EU als Friedensprojekt und europäische Verteidigungspolitik
  • Kondi Márton, Rebekka Braun: Dublin III in schwerer See – Migrationsfolgenrecht und Integrationsverwaltungsrecht in Europa
  • Larsen Zsuzsanna, Paulina Engels: Von Trollen, Demagogen und Vaterlandsverrätern – Meinungsfreiheit im 21. Jahrhundert
  • Arányi Zita, Eric Zschommler: Mia san Mia – Nationales Selbstverständnis und EU-Aufnahmekriterien. Werden die Mitgliedsstaaten den europäischen Maßstäben gerecht?

A tudományos tevékenység mellett a csoport Budapesten városnézésen vett részt, meglátogatta a Kúriát, a Parlamentet, a Dreher Sörgyárat és belekóstolt a budapesti gasztronómiába. Berlinben látogatást tettünk Németország Európai Uniós képviseletén, a Bundestagban, a sachsenhauseni emlékhelyen, és egy büntető tárgyaláson is részt vettünk. A berlini tartományi alkotmánybíróságon Robert Seegmüller alkotmánybíró fogadott bennünket, akivel az alkotmánybíróság szerepéről, és a magyar igazságszolgáltatást érő kihívásokról beszélgettünk. A szabadidős programok keretében bebarangoltuk Berlint és Potsdamot.

Ezúton szeretnék a szervezők (Simon Adrienn Aida és Szabó András) megköszönni Karunknak az anyagi támogatást, a Büntetőjogi Tanszéknek, különösen dr. Bárányos Bernadett tanárnőnek a szervezésben és a program megvalósítása során nyújtott segítséget, a Humboldt Universität zu Berlinnek, a DAAD-nak, a német oktatóknak és a német szervezőknek (Paula Neuenkirchen és Christian Kerntopf) a közreműködést, támogatást!

Galéria

Galéria

0

/

0

0

/

0