Beszámoló az ELTE Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemről

Sikerrel zajlott az ELTE Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetem Jogtudományi Szekciójának programja

2011. július 10–18. időpontban került megrendezésre a határon túli magyar anyanyelvű hallgatók részére szervezett Nyári Egyetem program. A jogtudományi szakmai program mintegy 15 éves múltra tekint vissza. Most először került sor arra, hogy az ELTE több tudományterületet érintő szekcióban is elindította a programot, így az ideérkező hallgatók természettudományi, informatikai és humán tudományi szekciókra is jelentkezhettek.

A Jogtudományi Szekció mintegy 35 hallgatónak adott lehetőséget arra, hogy szakmai ismereteiket továbbfejlesszék, anyanyelvükön hallgathassanak előadásokat, és az előadások után, kötetlen beszélgetés formájában tehessék fel az őket a témával kapcsolatosan foglalkoztató kérdéseket.

Az idei program központi témája: Jogállam és egyéni autonómia. Ezt a kérdéskört vizsgáltuk igen széles spektrumban. Az előadások érintették a polgári, büntető, közigazgatási, alkotmányjogi, nemzetközi, polgári eljárásjogi, és büntető eljárásjogi vonatkozásokat is. A délelőtti előadásokhoz kapcsolódóan, délutánonként jogeseteket bemutató szemináriumokon vettek részt a hallgatók.

A részletes szakmai program megtekinthető az alábbi linken:
http://nyariegyetem.elte.hu/?category=ajk&submenu=new

A határon túlról is érkeztek előadók, Erdélyből: a Babes-Bolyai és a Sapientia, Délvidékről az Újvidéki Egyetemről.

Hallgatóink idén először kreditet is kaptak a részvételükért.

A szakmai programok után, illetve hétvégén a résztvevők szabadidős programok keretében ismerkedtek a főváros és Magyarország nevezetességeivel, többek között egész napos kirándulás keretében ellátogattak Győrbe és Pannonhalmára.

A szekció programjáról tudósított többek között a Magyar Televízió Kárpát Expressz című műsora. A riportfilm, amely néhány résztvevőt is megszólaltatott, az alábbi linken tekinthető meg:

http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/07/13/13/Karpat_Expressz_2011_julius_13_12_30.aspx

2011.07.22.