Bodnár Eszter az ELTE ígéretes kutatói között

2019.11.12.
Bodnár Eszter az ELTE ígéretes kutatói között
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tudományos Tanácsa ötödik alkalommal írta ki a negyven évnél fiatalabb kutatók elismerésére „Az ELTE ígéretes kutatója” pályázatot. A Tanács tudományterületenként egyet ítélt nyertesnek, az elismeréssel járó egymillió forintos jutalmat idén összesen nyolcan vehetik át.

A pályázat célja, hogy támogatásunkról biztosítsuk és további lelkes munkára ösztönözzük a fiatal, főbb tudományos eredményeiket az ELTE-n elért kutatóinkat, akik ígéretes tudományos kutatást folytatnak, és reményeink szerint Egyetemünk jövőjét testesítik meg. A nyertesek a „kutatómunka nagyköveteiként” az egész Egyetem előtt jó példával járnak, hiszen kiemelkedő tudományos eredményeik, nemzetközi jelentőségű publikációs tevékenységük mellett nagy hangsúlyt fektetnek a tudásátadásra is. Tudományterületük – és általában a tudományos életpálya – megszerettetése a jövő kutatóival az egyik legfontosabb küldetésük.

A pályázatok értékelése során fontos szempont volt az idegennyelvű publikációk mennyisége és minősége, továbbá a publikációkra adott hivatkozások száma, mivel a komoly tudományos szaklapokban megjelent cikkek nemcsak a magyar tudomány hírnevét erősítik, hanem az ELTE nemzetközi láthatóságát is növelik.

A jogtudományban Bodnár Eszter, az Alkotmányjogi Tanszék habilitált egyetemi docense kapja „Az ELTE ígéretes kutatója” díjat.

Bodnár Eszter 2013-ban szerzett PhD-fokozatot az ELTE Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolában. 2013 óta dolgozik az ELTE ÁJK-n, 2019-ben habilitált. 2018-tól az MTA Prémium posztdoktori ösztöndíjasa. Munkája során elnyerte a Max Planck Összehasonlító Közjogi és Nemzetközi Jogi Intézet ösztöndíját, a Melbourne-i Egyetem Laureate Visiting Fellowship in Comparative Constitutional Law ösztöndíját, és a US Federal Judicial Center International Judicial Fellowship ösztöndíját. 2018 óta társelnöke az International Society of Public Law Central and Eastern European Chapter-jének, tagja az Alkotmánybírósági Szemle szerkesztőbizottságának, valamint több nemzetközi kutatási projektnek. Fő kutatási területe az összehasonlító alkotmányjog. Több mint 80 publikációja van angol, magyar és német nyelven.

Az elismeréseket a Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozathoz csatlakozva A Tudományos Kutatás Napja az ELTE-n ünnepségen Borhy László rektor adja át 2019. november 22-én az Egyetemi Könyvtár Dísztermében.

Forrás: elte.hu