Deák Ferenc-díjat kapott Hamza Gábor

2021.10.21.
Deák Ferenc-díjat kapott Hamza Gábor
Dr. Hamza Gábor, Karunk Római Jogi és Összehasonlító Jogtörténeti Tanszékének professzora, akadémikus a jogászi hivatásrendek által alapított Deák Ferenc-díj egyik kitüntetettje.

2021. október 18-án a Budapesti Ügyvédi Kamara klubtermében került sor a Deák Ferenc-díj Testület által adományozott díjak átadására. Hamza Gábor professzor a jogászi hivatás példaszerű gyakorlásának elismeréseként kapta meg a kitüntető jelvényt és emlékplakettet.

Laudációjában többek között elhangzott, hogy a magyar jogi felsőoktatás és tudományos közélet egyik legelismertebb, legnagyobb hatású képviselője. Széchenyi-díjas tudós, az MTA rendes tagja, az akadémiai közéletnek, a tudományszervezésnek is jeles képviselője. A Magyar Akkreditációs Bizottság társadalomtudományi alelnöke, a Jogi Bizottság elnöke. Évtizedeken keresztül jogász generációkat oktatott a jogi gondolkodás alapjainak elsajátítására, ösztönzött a római jog máig tovább élő elveinek és intézményeinek megértésére, a magánjog történeti gyökereinek, azok egyetemes érvényének, aktualitásnak igazolására, a jog tiszteletére. Tudományos munkásságával példátlanul széles körű nemzetközi ismertséget és elismertséget vívott ki. Mostani, Deák Ferenc-díjjal történő elismerésének külön aktualitást ad az a hézagpótló munkája, ami a magyar tudósok, akadémikusok életpályáját kutatja és örökíti meg, jelentős példaképeket állítva a leendő jogtudósok elé is.

Az ünnepségen került sor a még 2020-ban Dr. Nagy Marianna professzor asszony részére odaítélt Deák Ferenc-díj átadására is, amelyről itt írtunk.

A 2021. év további díjazottjai:
Dr. Balsai István volt alkotmánybíró,
Dr. Keresztes Imre a Központi Nyomozó Főügyészség főügyésze
Dr. Tóth László ügyvéd, a Vas Megyei Ügyvédi Kamara elnöke
Dr. Parti Tamás közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökhelyettese, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke
Dr. Kiss László professor emeritus, volt alkotmánybíró

Karunk korábbi kitüntettjei