Drága besúgott barátaim (Cserhalmi Sára filmje, 2012)

Drága besúgott barátaim (Cserhalmi Sára filmje, 2012)
02/28

2024. február 28. 18:00

ELTE ÁJK, A/1 gyakorló (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt., ruhatár melletti folyosó)

02/28

2024. február 28. 18:00 -

ELTE ÁJK, A/1 gyakorló (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt., ruhatár melletti folyosó)


Ügynökök, akták, besúgók és besúgottak – folyamatosan visszatérő témák a filmművészetben is. Cserhalmi Sára 2012-ben bemutatott, Drága besúgott barátaim című filmjének segítségével foglalkozunk ezzel a kérdéssel. Az alkotás a 2012. évi Varsói Filmfesztiválon elnyerte a Legjobb elsőfilm díját.

A rendszerváltozás után, amikor a titkosszolgálati adatok nyilvánossá váltak, a középkorú Czettl Andor egy nap elmegy a levéltárba, hogy elolvassa a róla készült jelentéseket. Megdöbbenve tapasztalja, hogy nemcsak megfigyelési jegyzőkönyvek készültek róla, de egyenesen a legjobb barátja, Pásztor János súgta be őt. Cserhalmi Sára filmje a besúgás aktusa helyett inkább a két főszereplő ellentmondásos kapcsolatát helyezi előtérbe, a magyar történelem közelmúltjának mindmáig homályos és tisztázatlan fejezeteinek tükrében. A fiatal rendezőnő elsősorban arra keresi filmjében a választ, hogyan élhet ma egy volt besúgó, hogyan tud és számol el magában tettével és hogyan hat valakire az, hogy besúgták. A Drága besúgott barátaim ezzel a napjainkban is igen kényes kérdéssel első alkalommal szembesítette moziban a nézőt. A filmben olyan kiváló színészeket láthatunk mint Cserhalmi György, Derzsi János, Györgyi Anna, Keres Emil, Benedek Miklós, Mácsai Pál, Csuja Imre, Schneider Zoltán. A film forgatókönyvét Cserhalmi Sára készítette.

A vetítés utáni beszélgetésben vendégünk Cserhalmi Sára rendező, forgatókönyvíró, színész, Cserhalmi György a film egyik főszereplője, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas színész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja és Rainer M. János Széchenyi-díjas történész, levéltáros, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Új- és Jelenkori Történeti Tanszékének egyetemi tanára.

 

A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztrációt kérünk a filmklub vezetőjénél, Rácz Annánál, anna.racz@ajk.elte.hu e-mail címen, egyetemi hallgatók esetén Neptun-kódot is kérünk. Az esemény kizárólag ELTE polgárok számára nyilvános.