Dunaszerdahelyen szobrot avattak Szladits Károlynak

2021.09.22.
Dunaszerdahelyen szobrot avattak Szladits Károlynak
Szeptember 16-án Varga Judit igazságügyi miniszter és Hájos Zoltán Dunaszerdahely polgármestere közösen leplezte le Dunaszerdahelyen Szladits Károly (1871–1956) jogtudósnak, egyetemünk egykori tanárának, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának szobrát, amely Lebó Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása.

A szoborállítást egyetemünk oktatói, Sándor István, a Római Jogi és Összehasonlító Jogtörténeti Tanszék vezetője és Czirfusz György, a Polgári Jogi Tanszék megbízott előadója kezdeményezte a néhai professzor születésének 150. évében rendezett Szladits-emlékév kapcsán.

Az ünnepélyes megemlékezést a Kereskedelmi és Tájékoztató Központban tartott konferencia követte, amelyet Sándor István, a Szladits Károly Emlékbizottság elnöke nyitott meg és vezetett. A magánjog nemzetközi hírű kutatója tiszteletére rendezett konferencián Hamza Gábor és Vékás Lajos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjai, Karunk professor emeritusai mellett előadott Mészáros Lajos nyugalmazott alkotmánybíró, a Szlovák Köztársaság Bírói Tanácsának tagja is.