Egy erkölcsös éjszaka (Makk Károly filmje, 1977)

Egy erkölcsös éjszaka (Makk Károly filmje, 1977)
02/21

2024. február 21. 18:00

ELTE ÁJK, A/1 gyakorló (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt., ruhatár melletti folyosó)

02/21

2024. február 21. 18:00 -

ELTE ÁJK, A/1 gyakorló (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt., ruhatár melletti folyosó)


Folytatódik az ELTE-NFI Filmklub vetítés- és beszélgetéssorozat. Az ELTE minden karáról várjuk az egyetemi polgárokat.

Makk Károly különleges, impresszionista művében a bordélyház lakói egy éjszakára eljátsszák, hogy tisztességben és boldogságban élnek. A film ihletője egy Hunyady Sándor novella, A vöröslámpás ház. Az idő a századforduló környéke, a hely egy békés kisváros, peremén takaros bordélyházzal. A lányok rajonganak az egyik kuncsaftért, a bohém egyetemista Kelepei Jenőért, ezért a Mutter felajánlja a „doktor úr”-nak, hogy költözzön hozzájuk. Az idilli hétköznapokat Kelepei vidéken élő idős édesanyjának váratlan látogatása zavarja meg. Az asszonynak fogalma sincs róla, milyen műintézményben lakik a fia, a lányok nem is szeretnék, hogy kiderüljön, ezért a Mutter vezetésével színjátékba kezdenek. A kisváros ekkor megérkező elöljárói azonban az eredeti funkciója szerint akarják használni a bordélyházat… A filmben felejthetetlen színészi alakításokat láthatunk, Psota Irén, Makay Margit, Cserhalmi György, Tarján Györgyi játékának köszönhetően.

A vetítés utáni beszélgetésben vendégünk lesz Cserhalmi György, a film egyik főszereplője, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas színész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztrációt kérünk a filmklub vezetőjénél, Rácz Annánál, anna.racz@ajk.elte.hu e-mail címen, egyetemi hallgatók esetén Neptun-kódot is kérünk.

Az ELTE–NFI Filmklub Facebook-oldala