ELTE 2021-es Cross-Examination Moot

2021.04.26.
ELTE 2021-es Cross-Examination Moot
Megnyílt a jelentkezési lehetőség az egyetemünket a 2021-es Cross-Examination Moot-on képviselő csapatba. 

A CEM Moot egyedi a számos moot court között. Itt a résztvevő csapatoknak nem felperesi és/vagy alperesi oldalon kell beadványokat készíteniük, illetve később szóban érveli ügyfelük érdekében. A CEM moot egy nagyon speciális elemére fókuszál a választottbírósági eljárásnak: a tanúk és szakértők meghallgatására, kikérdezésére, keresztkérdések feltételére. A hallgatóknak nem a választottbírákat kell érvelésükkel meggyőzniük, hanem azt kell elérni, biztosítani, hogy a másik fél tanúinak és szakértőinek meghallgatása az ügyfelük szempontjából a legjobb eredménnyel záruljon. Ennek során a másik fél tanúit és szakértőit kell kikérdezniük, keresztkérdéseket feltenni a tényállás felderítése, az érintett személyek hitelességének, szakértelmének alátámasztása vagy az abba vetett hit megingatása céljából. 

Az idei eset egy megújuló energiát előállító erőmű építésével összefüggésben felmerült jogvitával kapcsolatos, ahol többek között késedelemmel, a díj módosításával, kártérítéssel és annak mértékével kapcsolatban merülnek fel jogi problémák. A csapatoknak a szerződés megkötése, annak tartalma és teljesítése tekintetében tanúkat (a szerződést letárgyaló és megkötő kereskedelmi menedzsereket, a munkát felügyelő alkalmazottak), a kártérítés vonatkozásában pedig szakértőket kell kikérdezniük. A verseny Globális Fordulójára 2021. november 22–26. között kerül sor. 

A csapatba a mai naptól lehet jelentkezni. A jelentkezés a felhívásban megjelölt módon történik. A felhívás itt érhető el

A jelentkezéssel, illetve a bármilyen kérdéssel kérjük keressék Dr. Erdős István adjunktust (erdosistvan@ajk.elte.hu).