ELTEfeszt 2018

ELTEfeszt 2018
10/12

2018. október 12.

ELTE BTK Főépület (1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8.)

10/12

2018. október 12. -

ELTE BTK Főépület (1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8.)


Izgalmas előadásokkal, látványos kísérletekkel, interaktív workshopokkal várja a középiskolásokat 2018. október 12-én az Eötvös Loránd Tudományegyetem. A Trefort-kerti campusra szervezett összegyetemi nyílt napon a továbbtanulás előtt álló fiatalok minden szükséges tudnivalót egy helyen szerezhetnek meg.

Az ELTE hatodik alkalommal szervezi meg pályaválasztó fesztiválját, ahol az intézmény összes kara bemutatkozik, és a középiskolások első kézből kaphatnak információt többek között az egyetem képzési kínálatáról, a nemzetközi programokról, a Hallgatói Önkormányzat munkájáról vagy akár a sportlehetőségekről. Az ELTE neves kutatói és oktatói egész nap előadásokkal, mintaórákkal és interaktív programokkal adnak ízelítőt tudományos tevékenységükből, miközben színes, szórakoztató szabadidős eseményeken és nyereményjátékokon is részt vehetnek az érdeklődők.

Az ELTE ÁJK programjai az ELTEfeszt-en

10.00 – 10.45

Jog vagy igazság? Shakespeare A velencei kalmár című műve alapján

Helyszín: ELTE BTK Főépület 252.
Előadó: Dr. Menyhárd Attila tanszékvezető egyetemi tanár, a Kar dékánja

Mit üzen nekünk Portia döntése „A velencei kalmár”-ban? Miért vitatkozott a két híres jogtudós, Gustav Radbruch és Josef Kohler Shakespeare művén? A jogászok társadalmi szerepére, a magánjog alapvető működésére és egyes intézményeinek alapvető funkcióira kérdeznek rá Shakespeare művei, amelyek a modern jogtudomány mai napig is nyitott kérdései. Ezeket kapcsolja össze az előadás, választ is keresve egyúttal ezekre az alapkérdésekre.

Brexit – a kezdet vége vagy a vég kezdete? Kerekasztal-beszélgetés a BREXIT-ről jogászi és politológusi nézőpontokból

Miért távozik az Egyesült Királyság az Európai Unióból? Működik-e majd a „dicsőséges elszigeteltség”? A kerekasztal a szigetország és az integráció jövőjét érintő egyik legsúlyosabb kérdés, a Brexit okaival és következményeivel foglalkozik. Az összetett problémakört és a különböző lehetséges forgatókönyveket a jog és a politikatudomány oldaláról vizsgálják a résztvevők, a kilépésről szóló tárgyalások legfrissebb fejleményei tükrében.

Helyszín: ELTE BTK Főépület 112.
A beszélgetés résztvevői:
dr. Arató Krisztina egyetemi tanár, a Politikatudományi Intézet igazgatóhelyettese
dr. Király Miklós tanszékvezető egyetemi tanár, Nemzetközi Magánjogi és Európai Gazdasági Jogi Tanszék
dr. Gellérné dr. Lukács Éva adjunktus, Nemzetközi Magánjogi és Európai Gazdasági Jogi Tanszék
Moderátor:
dr. Nagy Katalin, Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének volt tanácsosa

11.00 – 11.45

Kriminológiai problémák a populáris irodalomban

Helyszín: ELTE BTK Főépület 252.
Előadók: Garai Nikoletta és Dési Ádám

A kriminológia mesterszak iránt érdeklődőknek volt hallgatók mutatják be a szakot, beszélnek tapasztalataikról informális, kötetlen keretek között. A legjellemzőbb kriminológiai problémákat, mint például a bűnözés kialakulását, valamint kezelését kortárs irodalmi példák segítségével illusztrálják. Az illusztrált példákat azok interaktív megbeszélése követi a hallgatóság bevonásával. Majd a szakról és a jelentkezésről is konkrét információkat és segítséget kapnak a résztvevők.

Külföldi tanulmányi lehetőségek a Jogi Karon

Helyszín: ELTE BTK Főépület 112.
Előadók: Dalnoki Brigitta és Werner Zsófia, a Kar Nemzetközi Irodájának munkatársai

Az Állam- és Jogtudományi Kar számára kiemelten fontos oktatói és hallgatói szaktudásának nemzetközi környezetben történő fejlesztése, melyhez a kari Nemzetközi Iroda szolgáltatásaival nyújt segítséget. A XXI. században mind az oktatásban, mind pedig a munkaerőpiacon elengedhetetlen minimum egy idegen nyelv tárgyalási szintű ismerete, amit leghatékonyabban külföldi tanulmányút és/vagy szakmai gyakorlat útján sajátíthatsz el.

Hogyan segít ebben számodra az ÁJK?

  • Erasmus+ tanulmányi ösztöndíj támogatással több, mint 100 partneregyetemünk valamelyikébe utazhatsz,
  • Erasmus+ szakmai gyakorlat ösztöndíj támogatással szerezhetsz tapasztalatot bármely EU-s tagállam területén, választott szakodnak megfelelő tevékenységi kör végzése esetén,
  • Idegen-nyelvű részképzés keretében francia és német nyelvű diplomát is szerezhetsz tanulmányaid alatt,
  • hazai és külföldi nyári egyetemek szervezésével, meghirdetésével,
  • folyamatos tájékoztatással az aktuális nemzetközi lehetőségekről.

Ha diplomád mellé magas szintű nyelvtudást, külföldi tapasztalatokat, más kultúrák megismerését is szeretnéd bezsebelni, úgy készülj erre tudatosan és válaszd az ELTE Jogi Karát felsőoktatási tanulmányod helyszínéül!

13.00 – 13.45

Mikor a robotok elveszik a munkát – kikre szavazunk majd?

Helyszín: ELTE BTK Főépület 252.
Előadó: Tóth Csaba adjunktus, Politikatudományi Intézet

Egyre kevesebb különbség van a való világ és a science fiction univerzumokban felfestett futurisztikus jövő között – így az egyetemeken is egyre gyakrabban találkozunk a robotizáció, a digitalizáció, a mesterséges intelligencia kérdéseivel. Tóth Csaba, a science fiction univerzumok politikai dimenzióit régóta elemző politológus előadása egy ritkábban vizsgált kérdéssel, a robotizáció politikai következményeivel foglalkozik. Milyen pártok és politikusok örülhetnek és kik szomorkodhatnak a robotok közelgő eljövetele miatt? Vannak-e robotikának liberális és konzervatív megközelítései? Lesz-e robot miniszterelnökünk? A részben tudományos, részben popkulturális elemekre épülő előadás e kérdéseket járja körbe.

Kölcsönözz mentorokat! Élő Könyvtár az elsőéveseknek szóló mentorprogram oktató- és diákmentoraival

Helyszín: ELTE BTK Főépület 112.
Előadók: a Mentorprogram oktató- és diákmentorai

Az ELTE ÁJK egyedülálló mentorprogramjának célja az elsőéves hallgatók egyetemi integrációjának segítése. Minden elsős hallgatói csoportnak van egy oktatómentora és három diákmentora, akik közösen dolgoznak azért, hogy támogassák a gólyákat az első egyetemi évük során.

A mentorprogram keretében kerül megszervezésre és lebonyolításra minden szeptemberben az Orientációs Napok, ahol a gólyák először találkoznak a csoportjukkal és a szakmával. A tanév során olyan foglalkozásokra kerül sor, mely segíti az elsőéveseket a tanulmányaik során, így tanulásmódszertani, írásmódszertani, time-management képzések, illetve a féléves vizsgák közeledtével vizsgafelkészítőket szerveznek. Az első év során folyamatosan kapcsolatot tartanak a csoporttal, egyéni beszélgetéseket szerveznek.

Olyan programokat is szerveznek, amelyek segítenek az elsőéveseknek abban, hogy reális képet kapjanak a jogászi, kriminológusi, politológusi szakmáról, a társadalomban betöltött szerepéről és felelősségéről. A program lehetőséget ad a találkozásra és személyes beszélgetésre néhányukkal.


Programjaink helyszínéről hamarosan tájékoztatást adunk.

Az ELTEfeszt összes programja itt található