Erasmus BIP – második forduló Padovában

2024.04.10.
Erasmus BIP – második forduló Padovában
Az első lépés a legnehezebb, de mit sem ér, ha nem követi a második! Tavaly, úttörő vállalkozásként, karunk – benne a Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék a Nemzetközi Irodával együttműködve – szervezte meg először a több ország egyetemeinek együttműködési lehetőséget biztosító Erasmus+ Blended Intenzív Programot. Idén eljött az a bizonyos második lépés: Padovában járt az ELTE ÁJK 11 hallgatója a Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék által meghirdetett Erasmus+ Blended Intenzív Programnak köszönhetően. A téma a tavalyi folytatása: „Digitization: Economic and social impacts: challenges in labour rules and industrial relations”. 

Hallgatóink a koordinátor Padovai Egyetem, a Reimsi Champagne-Ardenne Egyetem, a Madridi III. Károly Egyetem, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem hallgatóival közösen vehettek részt a program online (február 22. – március 21.), valamint offline (április 2. – április 6.) részén. Az olasz szervezők példaértékű interaktivitást igénylően szervezték meg öt héten át az online szemináriumokat, így számos csoportos feladat várt az öt résztvevő ország egyetemeinek hallgatóiból összeállított nemzetközi csoportokra a digitalizáció, a távmunka, valamint a platformmunka témájában. 

A közösen elkészített hallgatói infógrafikák, valamint a távmunkáról és platformmunkáról szóló prezentációik bemutatására már élőben a Padovai Egyetemen került sor. Számos izgalmas prezentáció volt – többek között a gig economy témájában is. A szervezők felkérésére a hallgatók ad-hoc csoportokat alkotva formáltak véleményt az elhangzottakról. Velencébe sem csupán turistaként utaztunk...

Köszönet illeti a szervezőket: Andrea Sitziát professzort, Lisa Griggiot és Matteo Attanasiot a házigazdák részéről, valamint a szemináriumokon oktatóként Padovában is résztvevő Horváth Istvánt, Fabrice Rose-t (Reims), Daniel Pérez del Pradot (Madrid) és Vallasek Magdolnát (Kolozsvár). 

Ez a rövid távú mobilitás kiváló lehetőség a tudás bővítésére, különböző kultúrák találkozására és nem utolsó sorban új barátok megismerésére. A másodikat pedig követi a harmadik lépés: a következő évben a Madridi III. Károly Egyetem szervezésében folytatódik a program, amelynek témája a mesterséges intelligencia.