Global Classroom Project – Felhívás joghallgatók számára

2022.09.19.
Global Classroom Project – Felhívás joghallgatók számára
Az Összehasonlító Jogtörténeti Tanszék és a Lincoln Memorial University harmad-, negyed-, ötödéves joghallgatók és a doktori képzésben résztvevő hallgatók jelentkezését várja a Global Classroom Project keretében tartandó 2022-es tanév őszi online kurzusára. A kurzus témája a globális kihívások és az azokra adható jogi válaszok az Európai Unió és az USA jogrendszerén keresztül. A jelentkezési határidő szeptember 29.

A kurzus fő témái:

  • An Introduction to Legal Systems/Traditions – an overview of EU and US structures; the European Court of Human Rights and the U.S. Supreme Court; and the rule of law 
  • Environmental Law/Climate Change – the Keystone Extension and the Nord Stream 2 Pipeline
  • Police Activities – Excessive Use of Force, Firearms Control, and an Accused’s Rights While in Custody
  • Public Banking Law – the U.S. banking system and the European Central Bank (ECB) and Banking Union
  • Gender Equality Issues – domestic violence, sex trafficking, and women’s economic empowerment
  • New Technologies and the Rule of Law – AI, Warrantless Surveillance, Big Data, Internet-of-Things, Algorithms, Human Rights, and the Rule of Law
  • The power of information and the role of media in contemporary society – gatekeeping in digital media, freedom of expression and the right to privacy in the digital age

A kurzus 7 alkalmas, októberben és novemberben minden kedden 14.30–16.30 között zajlik a Zoomon keresztül. A kurzus nyelve az angol.

A kurzus célja, hogy a hallgatók megismerjék a globális kihívásokat, azokra mind az európai uniós, mind az amerikai jogrendszer adta válaszlehetőségeket megkeressék és megvitassák egymás között. A kulturális különbségeket meg- és elismerve gondolkodjanak a világról, miközben a számos országból jövő hallgatóval eszmét cserélnek az emberi jogokról és a rule of law-ról. A kis csoportos feladatok, beszélgetések a személyes kapcsolatok kialakítását és a kapcsolati tőke kiépítését is elősegítik.

A kurzus felépítése: Minden óra 3 részre tagolódik, amelyek felépítése egyenként a következő. A bevezető 10 perces gondolatébresztőt a hallgatók közösen hallgatják végig, majd kis csoportokra (break out roomokba) oszlanak, ahol 15-20 percig beszélgetnek az óra témájáról, végül a csoportvezető a közös nagy csoportban összefoglalja, hogy a kis csoportokban mi hangzott el. Egy órán tehát a hallgatók 3 altémát vitatnak meg a fő témákon belül.

A kurzushoz előzetes olvasmányok és videók tartoznak, amelyek a kurzuson való munkát alapozzák meg. 

A kurzus legalább egy óráján részt vevő hallgató igazolást (confirmation), míg legalább öt óráján részt vevő hallgató tanúsítványt (certificate) kap a részvételről.

A jelentkezés szándékával vagy további kérdésekkel kérjük keresse Rigó Balázst a rigo.balazs@ajk.elte.hu e-mail címen, a kurzus részletes leírását, az órákhoz tartozó olvasmányokat és videólinkeket is tőle kaphatják meg. A kurzus és a projekt felelőse Melanie Reid jogászprofesszor (Melanie.Reid@LMUnet.edu), a Lincoln Memorial University (www.LMUnet.edu) jogi karának dékánhelyettese.