Győzelem a Telders Perbeszédversenyen

2020.06.18.
Győzelem a Telders Perbeszédversenyen
Az ELTE Telders csapata nyerte a Telders International Law Moot Court Competition, a legnagyobb hagyományokkal rendelkező európai perbeszédverseny alperesi oldalának írásbeli versenyét. Szóbeli döntőre sajnos a Covid miatt nem került sor, összetett írásbeli eredményként a csapat a 4. helyre került. 2019-ben az ELTE csapata megnyerte a Telders Perbeszédverseny döntőjét Hágában, így idén címvédőként vett részt a versenyen. 

A magyar csapat tagjai Andrikó Imre, Dobos Boglárka, Gömbös-Pamper Zsolt és Schnee Helga voltak, akiket dr. Kajtár Gábor LL.M. (Cambridge) adjunktus és dr. Mordivoglia Clio (ügyvédjelölt, Baker&McKenzie) készített fel a versenyre. Munkájukat dr. Sulyok Katalin LL.M. (Harvard) adjunktus segítette. 

A Telders Nemzetközi Perbeszédversenyt immár 43. alkalommal rendezték meg Hágában, a Nemzetközi Bíróság épületének, a Békepalotának a nagytermében. Professor B.M. Telders (1903–1945) a legnagyobb tekintélyű 20. századi holland nemzetközi jogász volt, aki jogága és saját személyes értékei mellett a legsötétebb időszakokban is rendíthetetlenül kiállt. Ellenállásáért deportálták, Bergen-Belsenben halt meg 1945 áprilisában.

Az idei jogvita két fiktív állam között zajlott a hágai Nemzetközi Bíróság előtt. A jogeset egy képzeletbeli tengeren, a Lamma Sean játszódott, amelyből az intenzív vulkanikus aktivitás következtében egy új sziget, Chau emelkedett ki. A közeli tengerpartot és a szigetvilágot uraló két szomszédos ország mindegyike magáénak vallotta a szigetet. Az első kereseti kérelem arról szólt, hogy az új tengeri objektum igazából sziget-e, vagy tengerjogi szempontból inkább sziklának minősíthető. A második claim a Chau sziget fölötti szuverenitás eldöntéséről szólt, alapvetően történelmi jogcím alapján. A harmadik claim arra irányult, hogy a felek között kötött 1986-os megállapodás, amelyben kiterjesztették kizárólagos gazdasági övezeteiket az alapvonaltól számított 200 tengeri mérföldig, illetve amelyben a környező szigetvilág fölötti ellenőrzésről döntöttek, létrejött-e egyáltalán, és az általa létrehozott jogi rezsimet mennyire befolyásolta egy új sziget megjelenése. A negyedik claim a sziget körül idővel megjelenő halászok tevékenységének jogszerűségéről szólt, illetve a jogsértés betudhatóságának eldöntéséről, azaz államfelelősségről. 

A csapat támogatója a 2019/2020-as tanévben is az Igazságügyi Minisztérium volt.