Húsz éve az Európai Unióban

2024.04.16.
Húsz éve az Európai Unióban
Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar a Belga Királyság Nagykövetségével együttműködésben nemzetközi konferenciát szervezett Magyarország Európai Unióhoz történt csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából 2024. április 11–12-én Budapesten.

A „Crises and Development – The Impact of Multiple Crises on the Evolution of EU Law” című rendezvényt köszöntötte Prof. Dr. Borhy László, az egyetem rektora, Dr. Bóka János, európai ügyekért felelős miniszter és Őexc. Jeroen Vergeylen, a Belga Királyság magyarországi nagykövete. A konferencia kiemelt előadója Prof. Dr. Koen Lenaerts, az Európai Unió Bírósága elnöke, valamint Daniel Calleja Crespo, az Európai Bizottság Jogi Szolgálatának vezetője voltak.

Az eseményen az európai jog tudományának legismertebb európai művelői vitatták meg az elmúlt évtizedek és a jelen időszak legfontosabb válságainak hatását az uniós jog fejlődésére. A 2008–2009-ben zajlott pénzügyi krízis hatásairól, a jogállamiság és a demokratikus működés változásairól, a belső piac területét ért impulzusokról, és az Ukrajnát ért agresszió következményeiről tartott vitaindító előadásokat két-két felkért hozzászóló egészítette ki, így lehetőség adódott az előre megadott témák széles körű megtárgyalására. A konferenciát a résztvevők szekciómunkával zárták, ahol szűkebb körben az alkotmányjog, a büntetőjog, a polgári jog és a belső piac jogának magyar és külföldi szakértői közösen értékelhették a jogterületüket érintő legjelentősebb változásokat.

A rendezvény jelentős mértékben hozzájárult az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar elismertségének és láthatóságának növeléséhez mind a nemzetközi tudományos közéletben, mind az európai uniós intézményekben.

Prof. Dr. Borhy László rektor köszöntője
Dr. Bóka János európai ügyekért felelős miniszter nyitóbeszéde
Őexc. Jeroen Vergeylen, a Belga Királyság magyarországi nagykövetének köszöntő beszéde
Prof .Dr. Sonnevend Pál dékán nyitóbeszéde
A konferencia programja

Galéria

Galéria

0

/

0

0

/

0