Huszárik Zoltán: Szindbád

Huszárik Zoltán: Szindbád
11/10

2021. november 10. 18:00

ELTE ÁJK A/1-es terem (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)

11/10

2021. november 10. 18:00 -

ELTE ÁJK A/1-es terem (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)


Folytatjuk a Nemzeti Filmintézet és az ELTE ÁJK együttműködésében megvalósuló Filmio Filmklubot. Minden karról várjuk az egyetemi polgárokat, a vetítéseket beszélgetés követi.

A 90 éve született Huszárik Zoltán Szindbád című, ikonikus filmjét 1971-ben forgatta. A Krúdy Gyula novellái által ihletett film az egyik főműve, amely új műfajt, a mentális utazást is megteremtette. A grafikusként is alkotó filmrendező a Szindbádban festmény-szerű képeket alkalmaz, melyek során főhősét a nők iránti vágyakozása hajtja előre. „Szindbád jelene a múlt, a már elmúlt időpillanat, azért van folyton úton, hogy a pillanatot megragadja, s útja azért végtelen, mert ez nem sikerülhet neki – írja a filmről vendégünk, Gelencsér Gábor. Huszárik Zoltán első nagyjátékfilmje a magyar filmtörténet kiemelkedő darabja, melynek főszerepét a legendás Latinovits Zoltán alakítja.

Kivel beszélgetünk utána?
Gelencsér Gábor egyetemi docenssel (ELTE BTK Filmtudomány Tanszék), aki filmesztéta, valamint a Huszárik Zoltán Alapítvány kuratóriumának tagja.

A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztrációt kérünk a filmklub vezetőjénél, Rácz Annánál, anna.racz@ajk.elte.hu e-mail címen. A vetítés az ELTE aktív polgárai számára szerveződik, ezért a regisztrációhoz Neptun-kódot is kérünk.

Az eseményre az ELTE JOKT rendezvényekre vonatkozó szabályai vonatkoznak, ezért azon védettségi igazolvánnyal és maszkban lehet részt venni.

Facebook-esemény

(Fotó: wmn.hu)