Ismét dobogós az ELTE a Teldersen

2023.06.20.
Ismét dobogós az ELTE a Teldersen
Miután az ELTE Telders csapata 2019-ben és 2022-ben is megnyerte a nemzetközi versenyt, 2023-ban ismét sikerült a verseny dobogójára állni az összetett 3. helyezéssel.

A Virányi Péter (felperes), Kántor Dániel (felperes), Yousif Zaki Ámir (alperes) és Csiffáry Ábel (alperes) összetételű csapat eddig az ELTE harmadik legjobb eredményét elérve, alperesként a 2. helyen, felperesként pedig a 3. helyen végeztek a versenyen. A csapat rendkívül kiegyensúlyozott szerepléssel, mind felperesi és alperesi oldalon, az írásbeli és szóbeli mezőnyben is kiemelkedő eredményeket értek. A verseny során a csapat veretlenül mérkőzött meg Köln, Bukarest, Tbilisi és Hága csapataival, és egy hajszállal maradtak csak le a döntőről.

2023-ban a két fiktív állam, Astoriana és Ravenshout vitája a nemzetközi bíróságok joghatóságáról, a Tengerjogi Egyezményből eredő kötelezettségek megszegéséről és jogsértő cselekedetek államoknak való betudhatóságáról szólt. A fejlődő állam, Ravenshout, az élelmiszerválsága kiküszöbölésére génmódosított halakat tenyésztett egy folyótorkolatban. A halak azonban egy földrengés következtében kiszabadultak, és hatalmas környezeti és humanitárius károkat okoztak a felperes állam partszakaszán. A két állam sem diplomáciai, sem egyéb úton nem tudta rendezni a vitát, mivel az alperes nem volt hajlandó együttműködni, így végül a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordultak.

Az első kereseti kérelemben azt kellett eldöntenie a bíróságnak, van-e joghatósága. Itt a kulcskérdés az volt, jogutódja-e a fiatal állam, Astoriana, egy konföderációnak, amiből kivált. A második kérelem a felek közötti, korábbi választottbírósági ítélet érvényességéről szólt. A harmadikban a felek arról vitatkoztak, kellő gondossággal cselekedett-e az alperes a halak tenyésztésével kapcsolatban. Az utolsó kérelemnek egy astorianai paramilitáris szervezet cselekedetei adtak témát. A szervezet bosszúból, a halak által okozott károk miatt betört az alperes állam területére, és ellopta a felperes féltve őrzött szent állatait. A bíróságnak azt kellett eldöntenie, hogy betudhatóak-e a szervezet cselekedetei a felperesnek.

A csapat idei felkészítői dr. habil. Kajtár Gábor LL.M. (Cantab) egyetemi docens és dr. Bazánth Barbara LL.M. (NYU) doktorandusz (ELTE) voltak.

A csapatot támogatta idén is az Igazságügyi Minisztérium, az ELTE Tehetséggondozó Tanácsa, és kiemelten a Hegymegi-Barakonyi & Fehérváry Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda, akiknek külön köszönjük azt is, hogy évek óta hisznek a sikereinkben, és személyesen is szurkolnak a Jessup-és Telders csapatnak.