Jelentkezési lehetőség az ELTE 2024/2025-ös VIS Moot Court csapatába

2024.04.15.
Jelentkezési lehetőség az ELTE 2024/2025-ös VIS Moot Court csapatába
Megnyílt a jelentkezési lehetőség az egyetemünket a 2024/25-ös Vis Moot Court-okon (Bécs, Hongkong) képviselő csapatba. A Willem C. Vis Moot a legnagyobb és legrangosabb nemzetközi kereskedelmi joggal kapcsolatos választottbírósági moot court. 

Az ELTE ÁJK hallgatói 1993 óta vesznek részt rendszeresen a Vis Moot programban. A Vis Moot program keretében a hallgatók a két fő moot court-on és pre-moot-okon vehetnek. A Vis Moot Court alapja minden évben egy fiktív, nemzetközi adásvételi tranzakcióval kapcsolatos jogeset. A moot court alapvetően két részből áll, az első, írásbeli rész keretében a csapatoknak el kell készíteni egy felperesi, illetve egy alperesi beadványt. A beadványok előkészítése során a csapatoknak saját maguknak kell elvégezni a szükséges kutatómunkát, feltérképezni a vonatkozó joganyagot, felkutatni a jogeseteket, jogirodalmat, egyéb forrásokat. Ez már önmagában egy jelentős kihívás, de egyben szép és izgalmas feladat is. Az írásbeli szakaszt követően kerül sor a második, szóbeli szakaszra. A szóbeli szakaszban a csapat több pre-moot-on vesz részt. E versenyek láncolatának utolsó állomása a hongkongi, illetve bécsi szóbeli fordulók. 

A 2024/25. évi csapatba már lehet jelentkezni az innen elérhető jelentkezési lap kitöltésével. A jelentkezési lap eléréséhez be kell lépni a student.elte.hu fiókba. Jelentkezési határidő: 2024. május 15. 23:59.

A jelentkezéssel, illetve a Vis Moot programmal kapcsolatos bármilyen kérdéssel kérjük, keressék Erdős Istvánt (erdosistvan@ajk.elte.hu), az Vis Moot program vezetőjét.