Kojot négy lelke (Gauder Áron filmje, 2023)

Kojot négy lelke (Gauder Áron filmje, 2023)
02/14

2024. február 14. 18:00

ELTE ÁJK, A/1 gyakorló (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt., ruhatár melletti folyosó)

02/14

2024. február 14. 18:00 -

ELTE ÁJK, A/1 gyakorló (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt., ruhatár melletti folyosó)


Magyarország 2024-es Oscar-díjra nevezett (nemzetközi film kategória) filmjével startol a filmklub tavaszi féléve. Az ELTE minden karáról várjuk az egyetemi polgárokat.

Az egész estés animációs filmben az indiánok varázslatos teremtéstörténetét a mitikus Kojot kalandjain keresztül ismerhetjük meg. A Bereményi Géza és Gauder Áron forgatókönyvéből készült film állatokkal benépesített, folyton alakuló világában az indiánok mitikus figurája, a bajkeverő Kojot harcát láthatjuk a harmóniára törekvő Teremtő Öreggel. Egy letűnt világ bölcsességét meséli el a film: bemutatja az indiánok gondolkodását és önzetlen kapcsolatát a természettel, és emlékeztet arra, hogy az emberiség előtt álló kihívások egyetemesek, és mindannyiunknak meg kell találnunk a helyünket a teremtmények között, az élet nagy körforgásában. A természethez és minden élőlényhez szorosan kötődő indián kultúra erkölcse és bölcsessége közel áll a modern környezetvédő és zöld mozgalmakhoz.

A film sikerét jelzi, hogy Annie-díjra (animációs Oscarként szokták említeni) jelölték. A díjátadó ünnepség 2024. február 17-én lesz, Los Angelesben.

A vetítés utáni beszélgetésben vendégünk Gauder Áron forgatókönyvíró, rendező és Temple Réka producer.

A film története szerint olajvezetékek lefektetése kapcsán kerül szembe egymással egy nagyvállalat és az indián őslakosok, akiknek veszélybe kerül az otthonuk. Egyikük nagyapja felidézi az indiánok ősi teremtéstörténetét, amely arra emlékeztet mindannyiunkat, hogy az emberiség előtt álló kihívások egyetemesek, a cél pedig, hogy megtaláljuk a helyünket a teremtmények között, az élet nagy körforgásában. Az univerzum teremtésének mítoszán keresztül a film arról az égető kérdésről beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő, hogy ne pusztítsuk el magunkat a Földön.

A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztrációt kérünk a filmklub vezetőjénél, Rácz Annánál, anna.racz@ajk.elte.hu e-mail címen, egyetemi hallgatók esetén Neptun-kódot is kérünk.

Az ELTE–NFI Filmklub Facebook-oldala