Kontroll (Antal Nimród filmje, 2003)

Kontroll (Antal Nimród filmje, 2003)
05/15

2024. május 15. 18:00

ELTE ÁJK, A/1 gyakorló (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt., ruhatár melletti folyosó)

05/15

2024. május 15. 18:00 -

ELTE ÁJK, A/1 gyakorló (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt., ruhatár melletti folyosó)


Folytatódik az ELTE-NFI Filmklub vetítés- és beszélgetéssorozat. Az ELTE minden karáról várjuk az egyetemi polgárokat.

Tavaly ünnepelte 20 éves évfordulóját a metróban játszódó pszichotriller főszereplői a jegyellenőrök, akik az utasok megvetésétől övezve végzik a hol csak megalázó, hol a testi épségüket is veszélyeztető munkájukat. A legrejtélyesebb figura köztük a harmincas éveihez közelítő Bulcsú (Csányi Sándor), aki egy sikeres mérnöki karriert félbehagyva menekült le a föld alá, és még a munkaidő lejárta után sem hajlandó elhagyni a metró területét. Monoton hétköznapjait csak egy bájos lány és egy utasokra vadászó sorozatgyilkos megjelenése kavarja fel. Antal Nimród filmje az első, amely teljes egészében a magyar metróban játszódik, de műfaji besorolhatatlansága miatt is kuriózum.

A történet erősen építi a hazai vígjátéki hagyományokra, Mucsi Zoltán, Pindroch Csaba, Badár Sándor és Nagy Zsolt ellenőrei bohózatba illő figurák, miközben a fiktív közlekedési vállalatot és az utas–ellenőr csörtéket szatirikus fénytörésben láttatja a film. Bulcsú ugyanakkor egy másik magyar karaktertípust képvisel, a helyét kereső, kiábrándult értelmiségiét. A Kontroll második fele a romantikus szál ellenére fokozatosan elkomorul, a nyomasztó hangulat a pszichothrillerekét kezdi idézni, és ezzel Bulcsú drámája is egyre jobban elmélyül. A film szabálytalansága, egyenetlensége a vakmerő műfaj- és hangnemkeveréseiből fakad, a főszereplő személyéhez kötött, nyitva hagyott rejtélyeknek köszönhetően pedig a történet is többféle értelmezési lehetőséget kínál.

A vetítés utáni beszélgetésben vendégünk Csányi Sándor Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a film főszereplője.

A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztrációt kérünk a filmklub vezetőjénél, Rácz Annánál, anna.racz@ajk.elte.hu e-mail címen, egyetemi hallgatók esetén Neptun-kódot is kérünk. A program csak az ELTE polgárai számára nyilvános.

Az ELTE–NFI Filmklub Facebook-oldala