Kriminológus konferencia Budapesten - Előzetes

Kriminológus konferencia Budapesten - Előzetes
09/04 - 09/07

2013. szeptember 04. - 2013. szeptember 07.

ÁJK

09/04 - 09/07

2013. szeptember 04. - 2013. szeptember 07.

ÁJK


Az Európai Kriminológiai Társaság (ESC) konferenciája Budapesten
2013. szeptember 4–7.

Az ESC, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar és a Magyar Kriminológiai Társaság által rendezett konferencia témája: „Büntetésen túl: Bűnözés és bűnözéskontroll Európában összehasonlító nézőpontból.”

Az elmúlt évtizedben a kriminológiai irodalom mind a bűnözés okait kutató szociológiai elméletekről, mind pedig az ezek eredményei által vezérelt, tudományos alapú kriminálpolitikáról lemondó hangnemben emlékezett meg. A „büntetésközpontú fordulat” központi gondolattá vált a kriminológiai publikációk jelentős részében. Általánosan elfogadottnak tűnt, bűnözéskontroll és a büntető igazságszolgáltatás politikai kérdéssé emelésével párhuzamosan visszafordíthatatlan folyamatként nő a börtönök telítettsége, a hivatalos kriminálpolitika pedig egyre szigorúbb eszközöket ragad meg Európa-szerte.

Amint azonban az „elégedetlenkedők által felvert por” elült, egyre világosabb vált, hogy a helyzet korántsem ennyire tragikus. Míg a pesszimista jóslások egyes országokban beigazolódtak, Európa más részei ellenállónak bizonyultak az „új irányvonallal” szemben. Idei konferenciánk fő kérdése a témához kapcsolódva, hogy vajon milyen faktorok befolyásolják a bűnözéskontroll trendjeit, valamint az aktuális kriminálpolitikai mechanizmusokat az egyes országokban.

Bővebb információ: www.eurocrim2013.com és http://www.ajk.elte.hu/konferenciak

A rendezvény hivatalos nyelve az angol.

A szervezők minden a téma iránt érdeklődő szakembert várnak!