Kutatók Éjszakája 2022

Kutatók Éjszakája 2022
09/30

2022. szeptember 30.

ELTE ÁJK (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)

09/30

2022. szeptember 30. -

ELTE ÁJK (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)


Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar részt vesz a Kutatók Éjszakája programsorozatban. Az őszi tudományfesztiválon számos előadással, workshoppal és filmvetítéssel is várjuk az érdeklődőket, melyek a jogtudomány, politológia, kriminológia és a kultúra területét is bemutatják.

Minden programunkra az első napon, szeptember 30-án kerül sor. Eseményeinkre előzetes regisztráció szükséges, amit a Kutatók Éjszakája honlapján keresztül lehet megtenni. Az ehhez szükséges linkeket az itt felsorolt programokhoz kapcsolódóan is megadjuk. Az érdeklődők kérdéseiket a konferencia@ajk.elte.hu címen tehetik fel az ELTE ÁJK szervezői számára.

19.30 – 21.15

A mesterséges intelligencia előtt álló jogi kihívások
Előadók: Menyhárd Attila egyetemi tanár, Báldy Péter megbízott óraadó és Pataki Gábor tudományos főmunkatárs, a Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport tagjai
Helyszín: I. tanterem (I. em. 106.)

Ki felel az önvezető autó által okozott kárért? Kinek termeljenek hasznot az egészségügyben kezelt adatok? Értékelheti-e a számítógép a hangulatunkat? Lehet, hogy felesleges lehallgatni a telefont, mert könnyebb kiszámítani, hogy holnap miről fogunk beszélgetni kávézás közben? Lehet-e rasszista egy MI alkalmazás és ez megtiltható-e?
Még sokáig sorolhatóak a kérdések, melyek a technológia, a számítástechnika fejlődésének mindennapi életünket befolyásoló részleteinek jogi vetületét firtatják. Az ELTE ÁJK három harminc perces előadása csomópontok köré szervezi az ezen és ehhez hasonló kérdésekre ma adható válaszokat.

Előadások és előadók:
A Mesterséges Intelligencia jogi szabályozhatósága – Báldy Péter: 19.30 – 20.00
A Mesterséges Intelligencia alkalmazások új polgári jogi problémái – Menyhárd Attila: 20.10 – 20.40
A Mesterséges Intelligencia az adatvédelemben – Pataki Gábor: 20.45 – 21.15

Regisztráció

20:00 – 21.00

Cenzúra a Facebookon, avagy tartalomszabályozás az interneten és korábban
Előadó: Dr. Gosztonyi Gergely, Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszék
Helyszín: Kari Könyvtár (földszint)

A cenzúra, az internetes tartalmak politikai célú blokkolása, a szolgáltatások elérhetetlenné tétele ma is a mindennapok része számos országban. A szűrés, a blokkolás és a hekkelés váltja fel az ollót és a fekete tintát? A nyilvánosságnak szánt tartalom ellenőrzését évszázadokig az egyház és az állam irányította a politikai, az erkölcsi és a vallási cenzúra eszközeivel. A technológia fejlődésével a jogi és politikai eszközök finomodtak, de a cenzúra klasszikus rendszere egészen a 20. század végéig működött. Ám az internet kialakulásakor várt teljes körű kommunikációs szabadság és a jogmentes tér mítosza hamar megkérdőjeleződött. Megjelentek a digitális világ új kormányzói, a techcégek, amelyek a szólás és a tartalom engedélyezése terén óriási hatalomra tettek szert. Történt mindez az államok óvatos szabályozási kísérletei – a szólásszabadság és a cenzúra privatizációja – mellett, amelyek vagy szinte teljes immunitással ruházták fel a platformokat (USA), vagy egy részleteiben kidolgozatlan szabályrendszert állítottak fel (EU). Harmadik útként Kínában az Aranypajzzsal kialakult az egyértelmű platformfelelősség. A 2010-es években megsokszorozódtak az internettel kapcsolatos problémák. Az államok egyedi megoldásai többnyire egy irányba mutattak: a platformok és a rajtuk megjelenő tartalom fokozottabb ellenőrzése felé. Hasonlóságokat találunk az USA vitáiban, a kínai és az orosz internetszuverenitási álláspontokban és az új európai digitális rendelettervezetekben (DSA–DMA).

Regisztráció

20:00 – 23.30

A tanítványok. Magyary Zoltán öröksége az ELTE ÁJK-n (Filmvetítés és beszélgetés)
A beszélgetés résztvevői: Nagy Marianna és Fazekas János, ELTE ÁJK Közigazgatási Jogi Tanszék, és Varga Balázs, ELTE BTK Filmtudományi Intézet
Moderátor: Rácz Anna
Helyszín: A/1 gyakorló (földszint, ruhatár mellett nyíló folyosó)

Egy különleges mester mindig maradandó nyomot hagy az utókorban. Bereményi Géza 1985-ös filmje (A tanítványok) nagyrészt az ELTE ÁJK épületében forgott és tökéletesen illeszkedik Bereményi forgatókönyvírói, illetve szépirodalmi munkásságához, amelyben szinte mindig a magyar történelem sorsfordító pillanatait merevíti ki a súlyos morális döntésekre kényszerülő egyének szemszögéből, a groteszk és az irónia szűrőjén keresztül. Az alkotás a Budapest Magyar Játékfilmszemle legjobb rendezés, operatőr, díszlet-és jelmeztervező, férfi alakítás díját is elnyerte 1986-ban. A főbb szerepekben Eperjes Károly, Cserhalmi György, Gelley Kornél, Básti Juli, Rajhona Ádám, Balkay Géza láthatóak.
A film megtekintése után vendégeinkkel beszélgetünk az alkotással kapcsolatos, filmes szempontból érdekes tudnivalókról, és megtekintjük a Karon fellelhető Magyary-hagyaték egyes darabjait, melyek a filmvásznon is feltűnnek majd.  A résztvevők egy épületséta keretében ismerkedhetnek meg egyes forgatási helyszínekkel és megtekinthetik a valódi Magyary Zoltán dolgozószobát az eredeti berendezésekkel. Mindeközben szó kerül a Közigazgatási Jogi Tanszék gondozásában álló Magyary Archívumról is.
A megtörtént események alapján készült film központi alakja Fehér József, aki a gimnázium elvégzése után felutazik a tanyáról Budapestre, hogy jogi karon folytassa tanulmányait. A beiratkozási határidőt lekési, de véletlenül találkozik a nagy tekintélyű, közigazgatási reformon dolgozó Magyary Zoltán professzorral, aki protekcióval mégis bejuttatja az egyetemre. Tanúja lesz az egymással rivalizáló társadalomtudósok vitáinak, megismerkedik a náluk radikálisabb falukutatóval, Török Imrével, a hedonista, a családja vagyonát felélő Gráf Alex gróf pedig munkát ajánl neki. Eközben Magyarország lassan belesodródik a világháborúba, és Fehér Józsefnek is el kellene döntenie, melyik mesteréhez lesz hűséges.

Regisztráció

20.30 – 21.30

A jogszolgáltatás terei
Előadó: Megyeri-Pálffi Zoltán, Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszék, MTA-ELTE Jogtörténeti Kutatócsoport
Helyszín: II. tanterem (I. em. 109.)

A jogszolgáltatás speciális épített környezetébe kalauzolja az előadás az érdeklődőket, akik a program keretében elsősorban az igazságszolgáltatási tevékenység jellegzetességeivel ismerkedhetnek meg. Jogszolgáltatás, igazságszolgáltatás, bíráskodás, törvénykezés… Már ezek az elnevezések is sejtetik, hogy valamiféle sajátos feladatról esik szó, amely ellátásának közege is különleges. A középpontba a jogszolgáltatás fizikai tere, az épített környezete kerül, amely több annál, mint egy tárgyalóterem a bíróságokon. A vetített képekkel kísért előadásban megismerhetjük a bíróságok mint épületek jellegzetességeit a pincétől a padlásig, azaz azt, hogy egy jellegzetes igazságügyi épületben hol kapott helyet például a vizsgálóbíró, a tárgyalóterem vagy éppen az esküdtszék. Szóba kerül a magyarországi bírósági épületek története, építésük és építészeik személye csakúgy, mint az, miért is hívhatták ezek egy részét igazságügyi palotának.

Regisztráció

20.30 – 21.30

Ahol a jog és a színház találkozik – A Perjátszó Kör titkai. Interaktív találkozás a Perjátszó Körrel
Előadó: Perjátszó Kör
Helyszín: Aula Magna (I. emelet)

A Perjátszó Kör az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának hivatalos, kifejezetten perjátékok előadására specializálódott színjátszó társulata, amely már több, mint 10 éves múltra tekint vissza. A perjáték a perszimuláció, és a színjátszás olyan egyedi keveréke, amelyet társulatunk egyedül képvisel egész Magyarországon.
Perjátékaink a történelem egy-egy híres perét dolgozzák fel hiteles források alapján, mindezt úgy, hogy közben igazi színházi élményt nyújtanak a közönség számára.
Egy, vagy két felvonásos perjátékaink által egy adott eset előzményeit, főbb történéseit, és a peres eljárás legfontosabb mozzanatait visszük színpadra, így mutatva be szórakoztató formában a valós eseményeket. Ezen az estén a társulat tagjai interaktív módon vezetnek be egy perjáték elkészítésének kulisszatitkaiba.

Regisztráció

21.00 – 22.00

Elkövetők és áldozatok az online térben – a kiberbűnözés dinamikája
Előadó: Varga Árpád, Kriminológia Tanszék
Helyszín: III. tanterem (I. em. 111.)

Kártékony hacking, online zaklatás, cyberbullying, gyermekpornográfia – mind ismert, mégis ismeretlen fogalmak. Az online tér mindenki számára ismerős, szinte túlhasznált területté vált az elmúlt évtizedekben, annak jelenségeiről mégis nagyon keveset tudunk. Valahol érezzük, hogy az online közeg ingoványos, alulszabályozott és gyakran kiszámíthatatlan folyamatai egyfajta absztrakt, megfoghatatlan félelmet keltenek bennünk. 
Ha érdekel, hogy milyen kriminológiai, vagyis a bűnözéssel kapcsolatos jelenségekkel találkozhatunk az online térben, milyen jellemzőkkel bírnak az elkövetők, vagy hogyan zajlik az áldozattá válás, akkor ez az alkalom neked szól. Az előadás meghallgatásával lehetőséged nyílik betekintést nyerni az informatikai bűnözés mögött húzódó motivációkba, annak oksági folyamataiba és az áldozattá válást elősegítő viselkedésmintákba.
Az előadás célja szemléletes példákon keresztül általánosan bemutatni az online tér legfontosabb jelenségeit, kiemelve az elkövetővők és az áldozatok viselkedése mögött húzódó tényezőket.
Az előadás Varga Árpád kriminológus saját kutatói tapasztalatain, a szakirodalomból ismert eredményeken és hazai eseteken alapul.

Regisztráció

21.30 – 23.00

A Halálcsillagon túl. A Star Wars univerzum politikai és társadalmi jelenségei – Interaktív Workshop
A programot vezetik: Lovász Dorottya és Krasz Péter, a Polémia Intézet részéről
Helyszín: I. tanterem (I. em. 106.)

Állandó vitatéma a közbeszédben, hogy adott politikai erő ezért vagy azért csinál rosszul valamit. Ugyan elsőre egyszerűnek tűnhet jó döntéseket hozni a közélet világában, de valójában a politikai döntéseket nem könnyű meghozni. Az először remek ötletnek tűnő döntéseket is keresztülhúzhatja egy-egy váratlan fordulat vagy egy másik szereplő ellentétes akarata.
A Polémia Intézet egy interaktív workshopra invitál, hogy bemutassa, nem is olyan könnyű meghozni ezeket a politikai döntéseket, és a korábban jónak tűnő döntéseink végül sokszor rajtunk kívülálló okok miatt nem is biztos, hogy sikerre vezetnek. A további izgalmakért: a játék a Star Wars univerzumában zajlik és a történet irányát a közönség alakítja majd.

Regisztráció

21:45 – 22:45

„Igyunk derűre, igyunk borúra.” A magyar bor(kereskedelem) rövid jogtörténete
Előadó: Heil Kristóf, Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszék, MTA-ELTE Jogtörténeti Kutatócsoport
Helyszín: II. tanterem (I. em. 109.)

Megfogadta a magyar közvélemény Kölcsey Ferenc 1822-es „ajánlását” és ivott derűre-borúra? Egy bizonyos: az alkohol, a részegség és az ezekre vonatkozó jogi szabályozás végigkíséri az európai, s természetesen a magyar történelmet is. Bár a fogyasztási szokások és a rá vonatkozó szabályok koronként és régiónként változtak, de a kora újkorig a bor játszotta a legnagyobb szerepet. Az előadás áttekinti röviden a magyar bor és borkereskedelem története mellett a részegekre és az alkohol előállítókra vonatkozó szabályozások főbb állomásait különös tekintettel a 18–19. századra, valamint reflektálni próbál a címben felvetett javallatra, mennyit és hogyan ittak a magyarok?

Regisztráció

22:00 – 23:00

Nyomok a XX. század kriminalisztikájához
Előadó: Finszter Géza ny. egyetemi tanár, az MTA doktora
Helyszín: ELTE ÁJK Kari Könyvtár (1053 Bp., Egyetem tér 1-3. fszt.)

Rejtélyes diákra bukkantak a jogi kar könyvtárában.
A képek arról tanúskodnak, hogy a jogtudomány fellegvárában 1945 előtt tisztelet övezte a nyomozástant.
A hazai bűnügyi technika rászolgált az elismerésre. A kriminalisztika fiatal bűnügyi tudomány, alig százötven éves múltra tekint vissza. Akkor született, amikor a természettudományok, a vegyészettől az orvostudományig semmivel nem pótolható segítséget nyújtottak a bűncselekmények leleplezéséhez. A diák a tárgyi bizonyítékoknak azokat a típusait mutatják be, amelyek a mai napig segítik a nyomozókat a rejtőzködő bűn valósághű bizonyításában. A nyomok néha nem várt módon leplezik le a tettest. A baltás családirtó azonosításához nem a balta, hanem az ing vezetett el, amibe a gyilkos eszközt eltüntetni akarták.
Finszter Géza előadása a diák segítségével ennek a múltnak néhány epizódját idézi fel.
18 éven aluliaknak nem ajánlott!

Regisztráció

22:15 – 23:30

Az egyetemi kábítószer-színtér és annak szereplői: fogyasztók – kisegítők – terjesztők. Egy kutatás tapasztalatai
Előadó: Dési Ádám, Kriminológia Tanszék
Helyszín: III. tanterem (I. em. 111.)

Hogyan készíthetünk kutatást valamiről amiben majdnem nyakig benne vagyunk? Hogyan lehet szakmai szemüvegen keresztül tanulmányozni és értelmezni saját közegünket?  Ugyanúgy ahogy az egyetemi kábtószer terjesztés vizsgálata során visszatérő elem az üzlet és barátság időnként feszültségteljes viszonya az alanyok számára, szintén bizonyos szempontból kihívást jelentett számomra a kutatás és barátság közti határvonal kezelése. Önmagában kábítószerhez jutni „leülök és elkezdek telefonálgatni és 10 perc” ahogy egyikük megfogalmazta, azonban valakit találni aki erről mesélni is hajlandó, jóval nehezebb.

Regisztráció