Kutatók Éjszakája az ELTE ÁJK-n

Kutatók Éjszakája az ELTE ÁJK-n
09/25

2015. szeptember 25.

AJK

09/25

2015. szeptember 25. -

AJK


2015. szeptember 25-én ismét megrendezésre kerül a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat. Fontos évfordulóhoz érkezett Európa legnagyobb tudománykommunikációs rendezvénysorozata – az idei már a 10. évfordulója annak, hogy a tudomány sokszor titokzatosnak vagy a hétköznapoktól távolinak tűnő világa megmutatja a szórakoztató oldalát. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara idén öt érdekes programmal várja az érdeklődőket.
 
Helyszín: Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3., I. emelet)

18 óra
Munkajogi Perbeszéd Szimuláció
előadó: Munkajog TDK
Az ELTE Munkajogi Tanszéke mellett működő tudományos diákkör hallgatói tradicionálisan kiváló eredményt érnek el a munkajogi jogesetmegoldó- és perbeszédmondó versenyen. Ebből adunk most egy kis ízelítőt: egy jogeset feldolgozása után a szimuláció résztvevő egy munkajogi tárgyalást szimulálnak, és meghatározott perbeli pozíciójuknak megfelelően érvelnek. A tárgyalás végén a bíró az elhangzottak alapján ítéletet hirdet.
19 óra
A cenzúra a rockzenében. A három T
előadó: Horváth Attila egyetemi docens, Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszék
A Kádár rendszer először tiltani próbálta a rock zenét, majd manipulálni próbálta. A magyar rock zenészeknek olyan körülmények között kellett dolgozniuk, hogy akkoriban az a mondás járta, hogy a dzsungelben is mindent túlélnének. A cenzúra, a titkosszolgálatok manipulációja mindennapos volt. Ebből sok tragikus és tragikomikus esemény következett.
20 óra
A jog térképeken
előadók: Báldy Péter, jogász, az ELTE ÁJK Jotoki igazgatóhelyettese és Hidas Gábor, térképész, az ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének vendégelőadója
Azt tudjuk, hogy mi a jog? Azt tudjuk, hogy mi a térkép? Tudjuk, hogy mikor ábrázoljuk a jogot a térképen és lehet, hogy pont az a jog, ami a térképen van? Ötven percben e kérdések megválaszolására is kísérletet tesz egy jogász és egy térképész, akik térképi illusztráció segítségével beszélgetnek még jogalkotásról és jogalkalmazásról a régmúltban és ma.
21 óra
Iskolai visszafogadó kör
szervezők: Kriminológia Tanszék, Kriminológiai Tudományos Diákkör
A mintegy negyedórás amerikai dokumentumfilm (magyar felirattal)  egy bűnelkövető fiatalkorú iskolai visszafogadó körét mutatja börtönbüntetése után. Meghívott vendégünk Fellegi Borbála a FORESEE Kutatócsoporttól, akik Magyarországon hasonló módszerrel dolgoznak a fiatal bűnelkövetők társadalmi beilleszkedése érdekében.
22 óra
Jogalkotási bakiparádé
előadó: dr. Báldy Péter, az ELTE ÁJK Jotoki igazgatóhelyettese
Alkotni nehéz, igaz ez a jogra is. A jogalkotás, kodifikáció nagy körültekintést igénylő feladat. Ugyanakkor vannak egyszerű alapelvek, minimumkövetelmények is. Az előadás nem kérdőjelezi meg egy szabály kapcsán sem azt, hogy a jogalkotó célja helyes volt-e, nem célja a hatás elemzése, pusztán a jogalkotás jogi-technikai buktatóit veszi számba és mutatja be illusztrációkkal mindazoknak, akik - akár laikusként - nap mint nap képesek rácsodálkozni a jog mindennapjainkat meghatározó dzsungelére.