Molnár-Gábor Fruzsina nyilvános előadása

Molnár-Gábor Fruzsina nyilvános előadása
04/12

2019. április 12. 16:00

ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)

04/12

2019. április 12. 16:00 -

ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)


Molnár-Gábor Fruzsina a Heidelbergi Egyetemről „Data protection and data sharing in the EU and beyond” címmel tart előadást az Alkotmányjogi Tanszék meghívására. 

A globális digitalizáció, a nemzetközi adatmegosztás, a fejlődő adatfeldolgozási techonológiák új kihívásokat állítanak az adatvédelem elé. Az adatvédelem alkotmányjogi alapjainak alakulása szorosan kötődik a technológiai fejlődéshez, és reagál a számítástechnika alkalmazásának növekedésére. Az adatvédelmi szabályok azonban különböznek országok, régiók között, az Európai Unióban és globálisan. Az előadás vizsgálja az adatvédelmi harmonizáció esélyeit és korlátait az EU-ban (GDPR szabályozás) és azon túl, különös tekintettel az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti adatmegosztásra. 

Molnár-Gábor Fruzsina (Dr. iur., Heidelbergi Egyetem) csoportvezető a Heidelberg Academy of Sciences and Humanities és BioQuant Centre of the University of Heidelberg intézetekben és megbízott előadó a Heidelbergi Egyetem Jogi Karán. Munkája elsősorban a biomedicine szabályozására koncentrál, beleértve a nemzetközi közjog, uniós jog, összehasonlító közjog és IT jog területeit. Tanácsadója több nemzetközi egészségügyi adatkezeléssel foglalkozó nemzetközi konzorciumnak. Tagja a Junge Akademie of the Berlin-Brandenburg Academy of Sciences és Humanities and the German Academy of Natural Scientists Leopoldina szervezeteknek. Elnyerte a Manfred Fuchs Price (2015), a Verwertungsgesellschaft (VG) Wort (2016) és ReNEUAL Young Scholars Award (2019) díjakat.