„Munka járvány idején”

„Munka járvány idején”
11/03

2021. november 03. 16:00

hibrid (személyes: Kari Tanácsterem, Egyetem tér 1-3. fszt., online: Zoom)

11/03

2021. november 03. 16:00 -

hibrid (személyes: Kari Tanácsterem, Egyetem tér 1-3. fszt., online: Zoom)


Az ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszéke tudományos műhelyvitát rendez Hungler Sára (ELTE ÁJK Munkajogi Tanszék) „Munka járvány idején” című kéziratáról.

A koronavírus okozta járványügyi veszélyhelyzet világszerte jelentős kihívások elé állítja a munkáltatókat és a munkavállalókat. Számtalan kérdést felvet, hogy milyen jogosultságok illetik meg és milyen kötelezettségek hárulnak a munkáltatókra a veszélyhelyzeti állapot során, hogy jogszabályi keretek között tudjanak eljárni és a rájuk rótt rendkívüli járványügyi intézkedéseknek megfelelően eleget tudjanak tenni. A veszélyhelyzet alatt számos egyéni és kollektív jog korlátozására került sor. Ezek közül a kézirat – és az előadás – elsősorban két területre koncentrál: az egészségügyi dolgozók munkajogi helyzetére és a kollektív szerződések hatályára. E kérdésekben merül fel egyik legélesebben a veszélyhelyzeti szabályozás és az alapvető munkavállalói jogok ütközése, különösen az Alaptörvény által is garantált munka szabad megválasztásának joga és szervezkedés szabadsága tekintetében.

Opponensek: Somody Bernadette; Lőricz Viktor (TK Jogtudományi Intézet)
A vitát vezeti: Dezső Márta
A tudományos műhelyvita-sorozat szakmai vezetője Dezső Márta professzor emerita.

Minden érdeklődő kollégát szeretettel várunk. A műhelyvitára hibrid formában, személyes részvétellel a Kari Tanácsteremben és online formában, a Zoom rendszeren kerül sor.
Regisztráció

A regisztráltak emailben megkapják az online vita linkjét és a vita alapjául szolgáló kéziratot.


A műhelyvita a Magyar Tudomány Ünnepe 2021 rendezvénysorozat keretében kerül megrendezésre.