Oktatóink a világsiker mögött

2019.04.15.
Oktatóink a világsiker mögött
2019. április 7-én éjszaka az ELTE jogászcsapata történelmet írt: Bazsó Gábor, Buda Zolta, Koncsik Marcell, Szép Vanessza 120 ország 680 egyetemének csapatát legyőzve megnyerték a világ legnevesebb perbeszédmondó versenyét. A verseny 60 éves történetében közép-európai egyetem még soha nem jutott a döntőbe, és nem angol anyanyelvű európai csapat is csak háromszor. A kiemelkedően tehetséges joghallgatókat kiemelkedően tehetséges oktatók, Kajtár Gábor és Sulyok Katalin készítették fel a versenyre: a siker a közös munka eredménye.

A bírálóbizottság véleménye szerint minden idők legjobb döntője volt az idei: rendkívül erős volt mindkét csapat. De az ELTE-seket senki nem állíthatta meg: magabiztos szaktudásukkal, kiváló angolságukkal, remek vitastílusukkal és rokonszenves fellépésükkel meggyőzték a bírákat, ma ők a legjobbak a világon. „I’m starting to identify an ELTE trademark” felvezetővel gratulált két évvel ezelőtt az ELTE akkori sikeréhez egy bíró. Az idei abszolút győzelem után a trademark már nem kérdés.

A csapat tagjai évről évre kimagaslóan tehetséges fiatalok, akik arra is hajlandók, hogy 8-10 hónapon át alárendeljék magukat a nem kicsi feladatnak, és óriási áldozatot hozva készüljenek a versenyre. Őket pedig ugyancsak rendkívül tehetséges és a nemzetközi színtéren is járatos, tapasztalt mesterek vezetik.

Az ELTE Jessup Team mindkét felkészítője maga is tanult a Harvardon, azokban a műhelyekben, ahol a világ elitjét képezik.

Hazahozva a know-how-t, ezek az oktatók az ELTE számára hihetetlen erőforrást jelentenek mind a kutatás, mind az oktatás szempontjából.

A csapatot tíz éve Kajtár Gábor nemzetközi jogász, az ELTE ÁJK Nemzetközi Jogi Tanszékének adjunktusa készíti fel. Vezetése alatt hallgatóink rendszeresen jutottak be a verseny élmezőnyének számító legjobb 32 csapat közé, és értek el évről évre jobb eredményt. Egyéniben egy 2. hely (2015, Pap Dániel), egy 3. hely (2014, Surjányi Dávid) és egy 15. hely (2017, Buda Zolta) volt a legjobb eredményünk a döntőben szereplő 600 diák között. Ezek az eredmények többször a legjobb nem anyanyelvi eredménynek is számítottak. Best Oralist lett tavaly Bazánth Barbara is a nem angol anyanyelvű versenyzők között, és az igazán nem gyakori, hogy néhány éven belül ugyanaz az egyetem vigye el ezt a címet, amellyel egyébként az International Law Institute georgetowni ösztöndíja jár. A Georgtown Egyetem a világ egyik vezető kutatóegyeteme, itt tanulni óriási lökést ad a pályán.

Kajtár Gábor az ELTE-n végzett jogászként és politológusként, 2007-ben pedig a Cambridge-i Egyetem Jogi Karán szerzett Master of Laws (LLM) diplomát. PhD-disszertációjáért 2014-ben megkapta az MTA által kétévente odaítélt Pro Dissertatione Iuridica Excellentissima díjat. A 2015/2016-os tanévben a Harvard jogi karának volt vendégkutatója, jelenleg pedig MTA Bolyai-ösztöndíjas.

„Mind a cambridge-i, mind a harvardi évem meghatározó volt szakmai és világszemléleti szempontból egyaránt. Ma már mindenhol evidenciaként kezelik, hogy egy modern társadalom csak akkor lehet sikeres, ha minden erőforrását az oktatásra és az innovációra költi. Teszi ezt egy szabad, autonóm környezetben, mert kreativitás, innováció és versenyképes középosztály nélkül egyetlen társadalomnak sem lesz esélye a 21. században.

Ahol az üzleti világot a piac értékeli, ott verseny van a legjobb hallgatókért, mert ők tudnak a cégeknek valós versenyelőnyt adni.

Ez a logika pedig közvetlenül visszahat az egyetemekre is: egy-egy diploma piaci értéket képvisel, a hallgatók pedig a képzés alatt is versenyeznek egymással, mert eredményeiknek és helyezéseiknek valós értéke van.

Ilyen körülmények között pedig lehet motiválni, terhelni és minőséget is előállítani, mert abban mindenki, diák és oktató egyszerre érdekelt. A Jessupra való felkészülés során az ELTE-n is azt szeretem a legjobban, hogy a legjobb hallgatókkal rendre egymást motiváljuk” – nyilatkozta Kajtár Gábor két éve. (A teljes interjút itt olvashatja.)

Harmadik éve vesz részt a felkészítésben a már korábban Junior Prima díjas Sulyok Katalin környezetjogász, az ELTE ÁJK Nemzetközi Jogi Tanszékének tanársegédje, aki az ELTE-n végzett biológusként majd jogászként, 2016-ban pedig a Harvard jogi karán szerzett Master of Laws (LLM) diplomát Fulbright Ösztöndíjjal és Sólyom László Ösztöndíjjal. A Harvardon írt szakdolgozatáért elnyerte a Harvard Law School dékánja által odaítélt Oberman Environmental Law Writing Prize-t, PhD-disszertációjáért pedig 2018-ban az MTA által kétévente odaítélt Pro Dissertatione Iuridica Excellentissima díjat

A csapatot Washingtonba Pap Dániel kísérte el és végzett ugyancsak kiemelkedő munkát. Ő is az ELTE jogi karán végzett, és a két coach közös tanítványaként  2015-ben a Jessup washingtoni döntőjében a második helyezést érte el szóbeli teljesítménye alapján (Second Best Oralist). Jelenleg az Emberi Jogok Európai Bíróságának jogásza.  

Forrás: elte.hu