Oktatóink tudományos sikerei

2018.07.11.
Oktatóink tudományos sikerei
Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának oktatói jelentős sikereket értek el a tudományos kutatásaik támogatására benyújtott akadémiai pályázatok során.

Lendület kutatócsoportot vezet Bárd Petra, a Kriminológia Tanszék habilitált egyetemi docense

A Magyar Tudományos Akadémia 2009-ben hirdette meg a fiatal kutatóknak kiválósági programját, a Lendületet. A program célja az akadémiai intézményekben és egyetemeken folyó kutatások dinamikus megújítása nemzetközileg kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával. A Lendület a kiválóság és a mobilitás együttes támogatására irányul: a befogadó kutatóhelyeken új téma kutatására alakuló kutatócsoportok számára biztosít forrást. Az idei nyertesek közül legtöbben a bölcsészet- és társadalomtudományi kutatók közül kerültek ki. A legtöbb kutatócsoport Egyetemünkön működik majd. Ezek közül Karunkhoz kötődik a Bárd Petra habilitált egyetemi docens (Kriminológia Tanszék) vezetésével megalakuló, a gyűlölet-bűncselekmények elleni büntetőjogi küzdelemmel és a kisebbségvédelem társadalmi feltételeivel foglalkozó kutatócsoport.

MTA Posztdoktori Ösztöndíjat nyert Bodnár Eszter, az Alkotmányjogi Tanszék adjunktusa

Az MTA Posztdoktori Program keretében meghirdetett Prémium posztdoktori pályázat célja, hogy a legelismertebb külföldi vagy hazai egyetemek valamelyikén tudományos fokozatot szerzett, nemzetközi szinten is jelentős eredményekkel és kimagasló színvonalú kutatási programmal rendelkező fiatal kutatók számára lehetőséget biztosítson kutatási programjuk megvalósítására. A pályázat egyik nyertese Bodnár Eszter, az Alkotmányjogi Tanszék adjunktusa.

Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat nyert Kajtár Gábor, a Nemzetközi Jogi Tanszék adjunktusa

A Bolyai Ösztöndíj teljesítményközpontú, országos akadémiai ösztöndíj. Idén 162 fő nyerte el a támogatást.A kutatók az ösztöndíj legfontosabb erősségeként főleg az egyszerű pályázati eljárást, az elnyerését követő alacsony adminisztrációs terhet, valamint a megfelelő hosszúságú futamidőt említik. Az eddigi ösztöndíjasok közül jelentős számú későbbi akadémiai doktor került ki, illetve többen is akadémikusok lettek. Kajtár Gábor, a Nemzetközi Jogi Tanszék adjunktusa 2021. augusztus 31-ig szóló időtartamra nyerte el az ösztöndíjat.