Olimpikonok az ELTE–NFI Egyetemi Filmklubban

2023.10.27.
Olimpikonok az ELTE–NFI Egyetemi Filmklubban
Közel telt házas érdeklődés mellett, legendás vízilabdásaink részvételével és a BEAC közreműködésével zajlott az egyetemi vetítés- és beszélgetéssorozat október 25-i programja az Aula Magnában. „A nemzet aranyai” című új magyar film kapcsán az egyetemi sportról is szó esett.

Dr. Rácz Anna, a filmklub vezetője bevezetőjében hangsúlyozta: bár a filmklubnak az ÁJK Egyetem téri épülete ad otthont, az egész ELTE-re kiterjedő programról van szó, amely minden alkalmára várja az egyetem összes karáról a hallgatókat, oktatókat, dolgozókat és az alumnusokat is. Ez a 33. vetítési alkalom – mondta az elmúlt két évre visszatekintve –, és már 50 felett jár azoknak a színészeknek, rendezőknek, forgatókönyvíróknak, operatőröknek, producereknek, egyetemi oktatóknak és filmtörténészeknek, filmkritikusoknak a száma, akik elfogadták meghívását, és vállalkoztak arra, hogy beszélgessenek a résztvevőkkel a programban szereplő, 1942 és 2023 között készült filmekről és a bennük felmerülő társadalmi témákról.

Simon Gábor, az idén fennállásának 125. évét ünneplő BEAC igazgatója az egyetemi évek alatti sportolás fontosságáról beszélt, és a BEAC szakosztályait bemutatva azt is prezentálta, milyen változatos lehetőségek közül választhatnak ma az egyetem sportolni vágyó polgárai. Köszöntötte a BEAC Vízilabda Szakosztályának jelen lévő képviselőit is, akik örömmel és aktívan vettek részt a programon.

A résztvevők ezután megtekintették Zákonyi S. Tamás idén bemutatott filmjét a hazai vízilabda legendás csapatáról. A Benedek, Kásás, Kiss, Szécsi, Biros, Molnár nevével fémjelzett csapat 1997 és 2008 között végigverte a világot, a 12 év alatt három olimpiai aranyat, két Európa- és egy világbajnoki címet, valamint két világliga- és egy világkupa-győzelmet szerzett. Ők hatan edzőjükkel együtt bekerültek a nemzetközi Hírességek Csarnokába is.

A vetítés utáni beszélgetésben részt vett dr. Kiss Gergely 388-szoros válogatott, világbajnok, háromszoros olimpiai bajnok, jogász, Madaras Norbert 340-szeres válogatott, kétszeres olimpiai bajnok, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, a magyar vízilabdázás kétszeres világbajnoka, dr. Molnár Tamás 295-szörös válogatott, világbajnok, háromszoros olimpiai bajnok, jogász, a FINA vízilabda technikai bizottságának vezetője, dr. Steinmetz Barnabás 236-szoros válogatott, kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok, jogász, ügyvéd, valamint Zákonyi S. Tamás, a film rendező-producere, a Flashback Media Kft. ügyvezető igazgatója.

A vendégek beszéltek a csapat erősségének hátteréről, az egymás közötti kapcsolatok dinamikájáról. Elmondták, hogyan alakult karrierjük és hétköznapi életük a versenyzés befejeztével, mik voltak a civil lét kialakításának főbb állomásai. Felidézték egyetemi tanulmányaikat, vizsgaélményeiket, és szó esett a film készítésének körülményeiről, kulisszatitkairól, a stáb és a vízipólósok együttműködéséről is. A beszélgetés több mint két órán keresztül tartott, majd a közönség is feltette a film kapcsán megfogalmazódott kérdéseit. A program zárásaként a vendégek megfogalmazták gondolataikat a filmklub vendégkönyve számára, és közös fotózásra is lehetőséget adtak.

A filmklub november 15-én az Oscar-díjas Deák Kristóf filmjével folytatódik: Az unoka kapcsán az unokázós csalások néven elhíresült bűncselekményekről lesz szó.

A vetítés utáni beszélgetés

A vetítés utáni beszélgetés

0

/

0

0

/

0