Redl ezredes (Szabó István filmje, 1985)

Redl ezredes (Szabó István filmje, 1985)
04/24

2024. április 24. 18:00

ELTE ÁJK, A/1 gyakorló (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt., ruhatár melletti folyosó)

04/24

2024. április 24. 18:00 -

ELTE ÁJK, A/1 gyakorló (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt., ruhatár melletti folyosó)


Folytatódik az ELTE-NFI Filmklub vetítés- és beszélgetéssorozat. Az ELTE minden karáról várjuk az egyetemi polgárokat.

Egon Erwin Kisch, az Osztrák-Magyar Monarchia legismertebb újságírójának naplói nyomán készült a Monarchia hírhedt kémfőnökének, Alfred Redlnek a története. A rutén vasutascsaládból ezredessé nőtt Alfred Redl példátlan karrierjében a film a „tulajdonságok nélküli ember”, az alattvaló karakterére koncentrál. Redl már kisfiú korában dicsőítő verset farag uralkodójáról, s már a kadétiskolában különleges vonzalom fűzi arisztokrata diáktársához, a magyar Kubinyi Kristófhoz és nővéréhez, Katalinhoz. Olyan akar lenni, mint ők, kitörli múltját, családját az emlékezetéből. Az érvényesülési vágy és az alattvalói alázat oda vezet, hogy belemegy az őt is föláldozó hatalmi játékokba, hogy megmentse az agonizáló Monarchiát az 1. világháború kitörésének küszöbén. A filmet a Mephistót követően ismét jelölték Oscar-díjra, s számos nemzetközi díjat nyert.

A vetítés utáni beszélgetésben vendégünk:
Muszatics Péter DLA író, filmtörténész, fesztiválkurátor. A legnagyobb magyarországi nemzetközi filmfesztivál, a CineFest egyik főszervezője, a CineClassics és a Budapesti Klasszikus Film Maraton kurátora.

Szabó István a Redl ezredesben is a hatalom megszerzéséért és megtartásáért saját magát korrumpáló egyén dilemmáját árnyalta tovább. Redl létező történelmi figura volt, aki orosz kettős ügynökként végzett tevékenységével komoly károkat okozott a Monarchiának, a film azonban már a főcímében jelzi, hogy szereplők „minden cselekedete a fantázia terméke.” Szabót nem a kémtörténet érdekelte, az ő verziójában nem a külső, hanem az egyén belső árulásán van a hangsúly. Hogyan jut el valaki odáig, hogy megtagadja saját származását és múltját, és mi az, amit a megfelelési, beilleszkedési kényszer oltárán hajlandóak vagyunk feláldozni?

A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztrációt kérünk a filmklub vezetőjénél, Rácz Annánál, anna.racz@ajk.elte.hu e-mail címen, egyetemi hallgatók esetén Neptun-kódot is kérünk. A program csak az ELTE polgárai számára nyilvános.

Az ELTE–NFI Filmklub Facebook-oldala