Ternovszky Béla: Macskafogó

Ternovszky Béla: Macskafogó
12/08

2021. december 08. 18:00

ELTE ÁJK A/1-es terem (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)

12/08

2021. december 08. 18:00 -

ELTE ÁJK A/1-es terem (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)


Folytatjuk a Nemzeti Filmintézet és az ELTE ÁJK együttműködésében megvalósuló Filmio Filmklubot. Minden karról várjuk az egyetemi polgárokat, a vetítéseket beszélgetés követi.

Félévzáró eseményünkön Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező alkotását, az 1986-ban készített Macskafogót vetítjük és elemezzük. A macska–egér közegbe helyezett James Bond-paródia főszereplője Grabowski, a visszavonult 007-es egérügynök, aki veszélyes küldetésre vállalkozik: Pokyóból el kell hoznia egy szuperfegyver titkos tervét, amelynek segítségével az egerek le tudnának számolni a létüket fenyegető macskaszindikátussal. A film a magyar mozgóképi tömegkultúra korszakos darabja, legendás figurái, szállóigévé lett párbeszédei valamennyi magyar néző számára hivatkozási alappá váltak.

Kivel beszélgetünk utána?
A Tekercs és Tekintet című filmes rádióműsor alkotóival, akik rendszeres sorozatukban a filmművészet legismertebb alkotásairól beszélgetnek. A századik adás után a műsor immár egy ötvenezres Youtube-csatornává nőtte ki magát. Mindvégig azt tartják szemük előtt, hogy Tekercs és Tekintet találkozásában megszülethessék az életváltoztató filmes élmény. Vendégeink Nagypál Szabolcs jogász, teológus és bölcsész, az ELTE ÁJK Jog- és Társadalomelmélet Tanszékének oktatója, az MCC Jogi Iskola vezetője és Szőnyi László Gyula, aki a közoktatásban tanít történelmet, irodalmat és médiát. A Vörösmarty Mihály Gimnáziumban kollégáival az ország egyik legkeresettebb médiatagozatát hozták létre, a Károli Gáspár Református Egyetemen a média tanításának gyakorlatát vezeti.

A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztrációt kérünk a filmklub vezetőjénél, Rácz Annánál, anna.racz@ajk.elte.hu e-mail címen. A vetítés az ELTE aktív polgárai számára szerveződik, ezért a regisztrációhoz Neptun-kódot is kérünk.

Az eseményre az ELTE JOKT rendezvényekre vonatkozó szabályai vonatkoznak, ezért azon védettségi igazolvánnyal és maszkban lehet részt venni.

Facebook-esemény