Továbbra is a nemzetközi élmezőnyben az ELTE Jessup Team

2021.04.19.
Továbbra is a nemzetközi élmezőnyben az ELTE Jessup Team
2021. március 8. és április 18. között került megrendezésre az idei Jessup Nemzetközi Perbeszédverseny, amely a rekordok versenye volt. A legtöbb csapat, a leghosszabb ideig és a legtöbb meccset játszva döntötte el, hogy az ELTE 2019-es győzelme után kié legyen egy évre a 60 éves világkupa. Az idei versenyt végül a University of Sydney nyerte, immár 6. alkalommal. 

Az ELTE csapata 4 mérkőzést játszva az induló több mint 600 csapatból első akadályként bejutott a legjobb 168 csapat mezőnybe, majd újabb, 4 veretlen kör után a legjobb 48 csapat közé. Ezután ismét találkozott és legyőzte 2019-es döntős ellenfelét, a háromszoros világbajnok Columbia Law School csapatát és ezzel bejutott az induló csapatok legjobb 5%-ának számító 32-be, ahonnan idén sajnos nem sikerült továbbmenni. 

Az ELTE Jessup Team csapatként és egyéniben ismét kiemelkedő eredményeket ért el. Farkas Luca, aki felperesi és alperesi oldalon is rendkívül magas színvonalon érvelt, az induló több mint 2000 versenyzőből a 11. helyen végzett, ezzel a nemzetközi mezőny legjobb 0.5%-ba kerülve. Kiemelkedő egyéni szóbeli teljesítményt nyújtott Varga Kálmán és Artner Gábor is. 

A 2021-es ELTE Jessup Team tagjai: Artner Gábor (felperes), Bíró Viktória (felperes), Farkas Luca (alperes és felperes) és Varga Kálmán (alperes). A csapat idei felkészítői: dr. habil. Kajtár Gábor LL.M. (Cantab) docens és dr. Bazánth Barbara doktorandusz, ügyvédjelölt (CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP) voltak.

Az idei Jessup jogeset (Case Concerning the J-VID-18 Pandemic, United Republic of Aprepluya v. Democratic State of Ranovstayo) ismét 4 fő kereseti kérelemről szólt. Az első kérdés az volt, hogy egy súlyos világjárvány alatt egy rendkívül szigorú utazási korlátozás bevezetése jogszerű-e a WHO előírásai, valamint az államok nemzetközi emberi jogi kötelezettségei (ICCPR) alapján. A második kereseti kérelem a világjárványról hírt adó kutatónak az alperes állam konzulátusán nyújtott átmeneti védelmének jogszerűségéről szólt. A harmadik kereseti kérelem a bíróság alperesi ellenkérelemmel kapcsolatos joghatóságát érintette, melyben egy alávetési nyilatkozathoz fűzött két fenntartás érvényességéről és alkalmazhatóságáról kellett állást foglalni. A negyedik kereseti kérelemben pedig egy polgári légi jármű lelövésének jogszerűségével kapcsolatban merült fel a felperesi állam felelőssége a nemzetközi légi jog (Chicagói Egyezmény) és az emberi jogok (ICCPR) alapján. 

Nagyon köszönjük fantasztikus szponzorainknak a támogatást, akik nélkül ez a siker nem jöhetett volna létre: Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda; Dentons Réczicza Ügyvédi Iroda; Lengyel Allen & Overy Ügyvédi Iroda; Oppenheim Ügyvédi Iroda Bittera, Kohlrusz & Tóth Ügyvédi Iroda; Igazságügyi Minisztérium és a Frank Ignác Alapítvány.