Tradicionális jog és modern jogalkotás

Tradicionális jog és modern jogalkotás
11/03

2017. november 03. 10:00

ELTE ÁJK Kari Tanácsterem (1053 Budapest, Egyetem tér 1–3. fszt.)

11/03

2017. november 03. 10:00 -

ELTE ÁJK Kari Tanácsterem (1053 Budapest, Egyetem tér 1–3. fszt.)


A magyar jogtörténet mai szerepével, a jog tradícióival, a múlt és jelen kapcsolatával, a joghistória tanulságaival és napjaink jogára gyakorolt hatásával foglalkozik az a konferencia, amellyel folytatódik az ELTE ÁJK jubileumi sorozata.

Az ELTE ÁJK az ország összes jogi karával és jogtudományi kutatóhelyével együttműködésben szervezett konferenciákkal ünnepli fennállásának 350. évfordulóját. A sorozat legújabb eseményének témája a jogtörténeti hagyomány szerepe a jogban. A vitaülést ezúttal a Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszék szervezi, együttműködésben a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemek jogtörténeti tanszékeivel. 

A konferencia egyben a Magyar Tudomány Ünnepe 2017 rendezvénysorozathoz is kapcsolódik, amelynek idei mottója az „Emberközpontú tudomány”.

Hogyan illeszthető a történeti jog tradícionalizmusa a modern jogalkotás felfogásához? Milyen tanulságokat hordoz a joghistória, milyen meghatározottságokat tartalmaz a régi jog a mai jogra, jogalkotásra, joggyakorlatra nézve? Hogyan függ össze a hagyományos jog fejlesztése és a modernizáció? Milyen közjogi és magánjogi intézmények élnek még velünk a jogi múltból? Ezekre a kérdésekre is keresik a választ a konferencia előadói. Az előadásokat vita követi.

Részletes program