Változó járványügyi szabályok, fokozatos nyitás

2021.06.04.
Változó járványügyi szabályok, fokozatos nyitás
A javuló járványügyi adatok fényében az Eötvös Loránd Tudományegyetem is enyhít az eddigi szabályokon, de a védekezés továbbra is érvényben marad. Az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testülete június harmadikán hozta meg az enyhébb helyzetre vonatkozó szabályokat.

A Testület mindenekelőtt arra hívja fel valamennyi egyetemi polgár figyelmét, hogy éljenek a védőoltás lehetőségével. Ezzkel kapcsolatosan lényeges, hogy a következő tanévben senki sem hivatkozhat az oltottsága hiányára annak érdekében, hogy az általános jelenléti szabályok alól, vagy a munkabiztonsági okokból védettséghez kötött szakmai gyakorlatok alól mentesüljön; továbbá rendezvények is csak a védettség igazolása mellett lesznek látogathatók. Az Egyetem oktatási épületeibe az egyetemi polgárokon kívül immár vendégek is beléphetnek az egyetemi tevékenységekkel összefüggő feladatellátás érdekében. Ugyanakkor fennmaradnak a még 2020 őszén bevezetett belépési szabályok, ezek értelmében a belépéskori lázmérés, a kézfertőtlenítés továbbra is kötelező. A maszk használata a zárt légterű közösségi terekben továbbra is érvényben marad. Mindezektől nem mentesít a védettségi igazolvány. Az egyetem által szervezett terepgyakorlatokon, más külső helyszínen folyó oktatási tevékenység vagy rendezvény során is érvényesek ezek a rendelkezések. Az évzáró, diplomaosztó ünnepségek jelenléttel megtarthatók, amennyiben egy adott Kar dékánja így dönt. Ennek további részleteiről is rendelkezik a szabályzat. A vonatkozó rendelkezések betartásával működhetnek az Egyetem sportlétesítményei. Bár a külföldi utazás továbbra sem ajánlott, külföldi vendég fogadására immár megnyílt a lehetőség, az országba való belépésre vonatkozó mindenkor hatályos jogszabályi keretek között és egyetemi épületekben való tartózkodásra szóló szabályoknak megfelelően. Továbbra is javasolt a távolmaradás a professor emeritus, idősebb vagy egészségügyi okokból veszélyeztetett oktatóinknak, kutatóinknak és munkatársainknak, amennyiben még nem szerezték meg az oltási védettséget.

A 2021/22-es tanévet az Egyetem fizikai jelenléttel kívánja megkezdeni. Az Egyetem a személyes tudásátadás elsődlegességét fenntartva ugyanakkor meg kívánja őrizni a digitális oktatás egyes jól bevált formáit, ezért a Hallgatói Követelményrendszer készülő módosítása a pandémia alatt kialakított online és hibrid megoldásokat átemeli a normál működési rendbe.

A JOKT tájékoztatója elérhető itt