Vitamin-X – Gyümölcsös frissesség az iskolában is

2023.04.03.
Vitamin-X – Gyümölcsös frissesség az iskolában is
Közel 180 ELTE-s hallgató fejezte be Hungarian Startup University Program (HSUP) első félévét, a tavaszi szemeszterben a legjobb tíz ötlet továbbfejlesztésén csapatokban dolgoznak a hallgatók. A nyertes ötletgazdákkal készült interjúsorozatban Renner Anna, az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatója mutatja be projektötletét.   

– Mesélj az ötletetekről, miért egyedi?  

A Vitamin-X egy újragondolt iskolatejrendszer: hazai kistermelőktől megvásárolt gyümölcsökből minden délelőtt frissen szállítunk gyümölcsturmixot az iskolákba „tízóraira”. Az ötlet egyediségét egyrészt az időzítés adja, mivel a gyerekek délelőtti óráik közötti szünetben kapják kézhez az egyedi turmixokat. A turmixok elkészítésénél különös figyelmet fordítunk a megfelelő vitaminbevitelre is, minden nap változatos gyümölcs- és zöldségkombinációkkal dolgozunk, amelyek figyelembe veszik a különböző ételérzékenységeket is. Az ötlet alapját egyébként egy családi anekdota jelenti: édesanyám évekig küszködött allergiákkal minden tavasszal. Néhány éve napi rendszerességgel különböző összetevőkből elkészített, házi zöldturmixot kezdett inni, és ez a szokás nagyon sikeresnek bizonyult nála. Ekkor indult el bennem is a turmixok és házi gyümölcslevek szeretete.

– Milyen kompetenciák jelennek meg a csapatban, hogyan zajlik a közös munka? 

Szerencsésnek mondhatom magam, a csapatom minden tagja nagyon lelkes, az első pár találkozáson közösen alakítottuk ki a végleges koncepciót. A startupok világában még kezdők vagyunk, de a HSUP második félévi felépítésének köszönhetően mentorunk, Bubori Zsolt egyengeti utunkat. Az ELTE HSUP csapata különböző workshopokat és továbbképzéseket szervez nekünk, külön ELTE-s mentor foglalkozott a csapatokkal egy „összehangoló” online mentoringgal is. A csapatom nagyon sokszínű. Sári dietetikusnak tanul, így a Semmelweis Egyetemen megszerzett tudásával segíti a csapatot. Eszter jelenleg biológiát tanul, mindemellett ő a csapat pénzügyi segítsége, hiszen dolgozott olyan cégnél, ahol hasonló projektek pénzügyi tervéért volt felelős. Betti sok éves sport-, illetve étkezési tanácsadói múlttal rendelkezik, tapasztalataival és gondolkodásmódjával a csapatunk oszlopos tagja. Luca jogászhallgatóként nemcsak a startup felépítésének jogi szabályainak felkutatásával tudja segíteni a megvalósítást, de kreativitásával folyamatosan alakítja is azt. 

– Ki a szolgáltatás célcsoportja? 

A Vitamin X-et első körben olyan iskolákban szeretnénk terjeszteni, ahol az iskola nyitott a kezdeményezésre, illetve a szülői közösség számára kiemelkedő helyen szerepel gyermekük egészséges táplálkozása. Alapvetően magániskolákkal szeretnénk kezdeni, ahol az iskola által nyújtott szolgáltatások körébe kerülne be az általunk elkészített turmix, így minden gyermek részesülhet belőle. Ha sikeres az első kör, szívesen terjeszkednénk nagyobb vállalatok, cégek irányába, akik munkavállalóik számára fizetnének elő a turmixokra, így akár egy-egy iroda közösségi terében elhelyezett hűtőt töltenénk meg termékeinkkel.  

– Mi jelenti a legnagyobb kihívást a projekt megvalósítása során? Melyek a további terveitek? 

Számunkra jelenleg az a legnehezebb, hogy helyet tudjunk kapni a startupok világában, hiszen számtalan értékes és kreatív ötlet születik csupán a HSUP keretein belül is. Nagyon köszönjük a HSUP-nak, hogy biztosít számunkra egy olyan mentort, aki időt és fáradságot nem kímélve próbál minket beavatni a startupépítés titkaiba. Bár mindannyian merünk nagyot álmodni, és sokszor emlegetünk további terveket, először szeretnénk a Vitamin X-et megvalósítani, utána visszatérünk még egy interjúra! 


A „Vitamin X – Gyümölcsös frissesség az iskolában is” csapat tagjai:
Projektgazda: Renner Anna (ELTE ÁJK)
Csapattagok: Berezvai Sára (Semmelweis Egyetem), Frendrich Eszter (Nyíregyházi Egyetem), Gáspár Bettina(Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem) és Vajda Luca Csenge (ELTE ÁJK)
Mentor: Bubori Zsolt