WILL – végrendeletírás MI segítségével

2023.03.28.
WILL – végrendeletírás MI segítségével
Közel 180 ELTE-s hallgató fejezte be Hungarian Startup University Program (HSUP) első félévét, a tavaszi szemeszterben a legjobb tíz ötlet továbbfejlesztésén csapatokban dolgoznak a hallgatók. A nyertes ötletgazdákkal készült interjúsorozatban Badinszky Áron, az Állam- és Jogtudományi Kar PhD-hallgatója mutatja be projektötletét.

– Mesélj az ötletetekről, miért egyedi?

Sajnos hazánkban csak minden 10. ember tesz végrendeletet, ezek közül sok dokumentum szenved valamilyen jogi hiányosságban, ami akár elhúzódó hagyatéki perekhez vezethet. A jogviták rendszerint családon belül zajlanak, ami érzelmileg különösen megterhelő lehet az érintett szerettei számára. A WILL egy szomorú, de mindenkit érintő problémára kínál biztonságos, egyszerű és olcsó megoldást, hiszen digitalizáljuk a végintézkedés folyamatát. A WILL-lel akár otthonról is megírható a végrendelet, mi pedig garanciát vállalunk arra, hogy az általunk létrehozott dokumentum nem fog azért megdőlni, mert formai hibában szenved. Mindezt ráadásul versenyképes, mindenki által elérhető árakon kínáljuk ügyfeleinknek.

– Milyen kompetenciák jelennek meg a csapatban, hogyan zajlik a közös munka?

A csapat friss, fiatalos lendülettel vág neki a projektnek, bízunk benne, hogy minden kompetencia jelen van, ami szükséges ahhoz, hogy életre hívjuk a WILL-t.

– Ki a szolgáltatás célcsoportja?

Végrendeletet néhány kivétellel minden nagykorú állampolgár tehet. Természetesen nem gondoljuk, hogy 18 évesen már ezen kell gondolkozni, de az élet és a karrier kedvező irányú előrehaladtával egyszer csak mindenki szembesül azzal: ha bármi történik vele, nem szeretné, hogy szerettei, családja véletlenül ne olyan mértékben részesüljenek vagyonából, ahogyan azt ő szeretné. 

– Mi jelenti a legnagyobb kihívást a projekt megvalósítása során? Melyek a további terveitek? 

A WILL forradalmi újításokon alapszik, amihez az informatika és jog olyan összehangolására van szükség, amire eddig nem sok jó gyakorlatot ismerünk. A jogszabályok digitális leképezése mellett a termék marketingstratégiájának megtervezése jelenti jelenleg a legnagyobb kihívást. Ha elkészül az MVP, már csak a befektetőket kell meggyőzni a WILL-ben rejlő potenciálról, azután majd jöhet a tervezés. 


„WILL – végrendeletírás AI segítségével” csapat tagjai:
Projektgazda: dr. Badinszky Áron (ELTE ÁJK)
Csapattagok: Somogyvári Szonja (MOME), Fröhlich Dóra (BCE), Éger Márk (ELTE GTK), Káposzta Kolos (ÓE)