Oktatómentorok

Oktatómentorok

Oktatómentorok

Kik azok az oktatómentorok?

Minden elsőéves csoportnak van legalább egy oktatómentora. Az oktatómentorok a Kar fiatal oktatói és doktoranduszai közül kerülnek ki, akik elkötelezettek amellett, hogy minden segítséget megadjanak mentoráltjaik zökkenőmentes egyetemi intengrációjához. Az oktatómentorokhoz bátran fordulhatsz tanulmányi kérdésekkel, szakmai igényekkel csakúgy, mint az egyetemi élettel összefüggő bármely problémáddal.

Az oktatómentori hálózat tagjai

Ambrus István

A Büntetőjogi Tanszék egyetemi docense vagyok, immár több mint egy évtizede tanítok a jogi felsőoktatásban; emellett dolgoztam ügyészként és a bíróságon is. Az ON-t kiváló lehetőségnek tekintem az egyetem, illetve a leendő oktatók és hallgatók megismerésére; noha erre idén rendhagyó formában kerül sor, bízom benne, hogy a korábbi évekhez hasonlóan jó alapot fog adni az egyetemi évek megkezdéséhez.

Bakos Rebeka

2019-ben végeztem jogászként az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd ügyvédjelöltként kezdtem dolgozni. Ugyanezen évben kezdtem meg a Ph.D. tanulmányaimat is a karon, a Polgári Eljárásjogi Tanszéken. Saját tapasztalataim alapján úgy vélem, fontos, hogy a hallgatók minél előbb felismerjék azt, hogy az egyetem egy rendkívül sok lehetőséget kínáló szellemi közösség, ezeknek a lehetőségeknek a kiaknázásához pedig csak bátorság és szorgalom kell. Úgy érzem, az én egyetemi életem ezzel a felismeréssel vette igazán kezdetét, ezért mentorként ennek a szellemiségnek az átadásával szeretném segíteni az elsőéves hallgatók integrációját.

 

Balogh Annamária

Azért csatlakoztam a Mentorprogramhoz, mert emlékszem, hogy nekem mennyit segítettek az egyetemi barátaim, a doktoranduszok, az egyetemi oktatók – szeretném továbbadni, amit én kaptam. 2019-ben végeztem jogász szakon, most a Nemzetközi Jogi Tanszéken vagyok PhD hallgató. Engem főleg a környezetvédelem és az alkotmányjog érdekel, de azt gondolom, hogy – főleg az első évben – minél nyitottabban állunk hozzá az ÁJK-hoz, annál többet kapunk. Szerintem mindenki meg tudja találni nálunk azt a diákszervezetet, szakkollégiumot, TDK-t, bármilyen másfajta csoportot, ahová igazán való, ahol jól fogja magát érezni, és ahol szakmailag is inspiráló közösség tagja lehet. Ebben is szeretnék segíteni a hallgatóknak, és persze abban, hogy az egyetemi éveikből minden szempontból a legtöbbet hozzák ki.

Báldy Péter

1994-től ELTE-s vagyok. 1999-ben szereztem diplomát, 2000-től oktatok a karon a Nemzetközi Magánjogi és Európai Gazdasági Jogi Tanszéken. 2013-tól a Jogi Továbbképző Intézet igazgatóhelyetteseként is kötődöm a karhoz. A kezdetektől részese vagyok a mentorprogramnak, fontosnak tartom, hogy a gólyáink az első perctől kezdve tudják és érezzék, jó helyre jöttek. Szeretném, ha minden hallgatónk a lehető legteljesebb egyetemi éveket töltse el velünk. Miért jó mentornak lenni? Amiért talán jó idegenvezetőnek is lenni: látni, ahogy a csodákra nyíló szemek csillognak. Látni, megélni, ahogy tehetséges fiatalok az ELTE közösségének tagjaivá válnak. Mert az ELTE ÁJK egy jó közösség. Ahova megéri tartozni. Amit érdemes kiaknázni.
Hiszem, hogy ebben segítenünk.
Ezért csináljuk.
Ezért csinálom.

Bedő Renáta

2017 óta az Alkotmányjogi Tanszék PhD-hallgatója vagyok, és az alapjogok magánjogi viszonyokban való érvényesülését kutatom. Az egyetemi éveim alatt számomra a legmeghatározóbb élményeket az Erasmus program keretében Franciaországban eltöltött félév és az Alkotmányjogi Tanszéken működő tudományos diákköri ülések nyújtottak. Oktatómentorként abban szeretném segíteni a hallgatókat, hogy ne maradjanak le a lehetőségekről, és hogy bátrak legyenek ahhoz, hogy éljenek is velük. 

Bencsik András

2008-ban végeztem jogászként, azóta vagyok főállású oktató, jelenleg a Közigazgatási Jogi Tanszék egyetemi adjunktusaként dolgozom. Dolgoztam korábban a központi államigazgatásban gyakorló jogászként és más egyetemeken tanítottam, de a legjobban az ELTE ÁJK-n érzem magam. A mentorprogramot kiváló lehetőségeknek tartom arra, hogy hallgatóinkat segítsük abban, hogy otthon érezzék magukat a Karon és tehetségüket kibontakoztatva a legtöbbet tudják kihozni az itt töltött/töltendő évekből úgy emberileg, mint szakmailag. Arra törekszem, hogy új belépő hallgatóink érezzék azt, hogy jó helyen vannak és azt is, hogy van kihez fordulniuk kisebb-nagyobb gondjaikkal, kérdéseikkel.

Burján Evelin

2019-ben végeztem az ELTE ÁJK-n, egy éve pedig PhD hallgató vagyok az Alkotmányjogi Tanszéken. Sokat kaptam az egyetemtől, az oktatóimtól, az egyetemi közösségtől, a hallgatótársaimtól, ez a fajta szabadság és öröm viszont nem hullott az ölembe a beiratkozás napján egyik pillanatról a másikra. A kezdeti bizonytalanság magamban, a döntéseimben, a tanulási módszeremben váratlan akadályokat gördített elém. A nehézségeken egy idő után viszont maga az egyetem adta lehetőségek segítettek át. Ezekkel a lehetőségekkel minden hallgatónak élnie kell. Ebben az útkeresésben pedig a mentorprogram rengeteget tud segíteni, magam is azon leszek, hogy minden tőlem telhető segítséget megadjak nektek ahhoz, hogy a bizonytalanság minél előbb elmúljon bennetek, és megtapasztaljátok azt a fajta szabadságot és örömöt, melyet én is átélhettem egyetemista koromban.

Czabán Samu

A Társadalomelméleti Tanszék PhD-hallgatója vagyok. Kutatási és oktatási területem a jog és pszichológia. Egyetem mellett egyéb tudománykommunikációs és oktatási projektekben veszek rész, néha fotózgatok, ha tehetem, utazok. Azért jelentkeztem Oktatómentornak, mert hiszem, hogy segíteni tudunk nektek egy teljes(ebb) egyetemi élmény létrehozásában-elérésében. Ez egy erős év lesz: rengeteg ismeretlen, kiszámíthatatlan és újszerű tényező került be mindannyiunk életébe és az egyetem működésébe is. Ez az ismeretlenség azonban közös élmény, egy lehetőség a kapcsolódásra. Nagyon örülök, hogy az ÁJK-n van lehetőség oktatóként is részt venni a kari integrációban, és így csökkenteni a távolságot hallgató és oktató között. Kis lépés, de hosszú távon egymás nézőpontjának a megértése, az egyetemi hierarchiák olvasztása egy harmonikusabb és hatékonyabb tudásközösség létrehozásának a lehetőségét is hordozza.

Cseh Kristóf

A Közigazgatási Jogi Tanszék PhD hallgatója vagyok 2019 óta. Mindig is a közjog érdekelt, az egyetemen kívüli életben is ezzel foglalkozom. Számomra a legtöbb lehetőséget és élményt az egyetemi évek alatt a diákszervezeti tagság nyújtotta. Úgy gondolom, hogy a Mentorprogram egyik erénye, hogy közelebb hozza az egyetemet és a hallgatókat, és megkönnyíti, hogy mindenki megtalálja a saját közösségét, legyen az szakmai vagy személyes. Ezzel megkönnyíti azt, hogy mindenki a legtöbbet kapja egyetemi évei alatt. Ebben (is) szeretnék a segítségetekre lenni.

Darnót Sára

Levelezős PhD hallgató vagyok az ELTE ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszékén. Diplomámat 2019-ben szereztem, és még az abban az évben elkezdtem a doktori iskolát, és idén szeptembertől tanítok is. Emellett egy közepes méretű nemzetközi ügyvédi irodánál dolgozom ügyvédjelöltként peres csoportban. Azért jelentkeztem oktatómentornak, mert már hallgatóként is aktívan részt vettem a gólyák integrációjában, és továbbra is nagyon fontosnak tartom ezt tanulmányi és közösségi szempontból is. Szerintem egy jó csapattal sokkal könnyebb átvészelni az öt egyetemi évet (és vizsgaidőszakot), és persze az egyetem nyújtotta lehetőségek között is könnyebb egy jó csapat segítségével eligazodni. Az első évben mentorotokként mentortársaimmal azon leszek, hogy segítsek Nektek megtalálni az utatokat az egyetemen, és hogy ehhez egy jó csapatot szervezzünk, ami végigkísér majd benneteket.

Demjén Anna

2018-ban végeztem a jogi karon és még ugyanebben az évben a Jog- és Társadalomelméleti Tanszék PhD hallgatója lettem. Azért jelentkeztem a Mentorprogramba, mert nagyon fontosnak tartom az első benyomást, a kezdeti lökést. Egy ilyen támogató rendszer kellő stabilitást nyújthat az elsőéves hallgatók számára a hátralévő egyetemi évekhez vagy bármilyen más kihívással történő szembenézéshez. Reményeim szerint a program részeként hozzájárulhatok ahhoz, hogy a hallgatók valamiféle struktúrát, vagy legalább néhány életképes stratégiát is kapjanak az előttük álló teljesen új életfeladatok mellé – az emberi kapcsolatokban rejlő értékekről nem is beszélve.

Dési Ádám

Már jó ideje a kriminológián csinálom a doktorimat egyetemi kábítószer terjesztés témában. 6 éves korom óta különböző ELTE-s intézményekben tanulok folyamatosan, egy rövid amszterdami Erasmus út megszakításával. Ha bármi kérdésetek van a kriminológia szak rejtelmeivel bátran forduljatok hozzám.

Fábián Áron

A Jog- és Társadalomelméleti Tanszék másodéves doktori hallgatója vagyok. A tudományos érdeklődésem elsősorban a jogfilozófia területére esik, ezen belül is hangsúlyosan a jog és a nyelv, valamint a jog és a morál kapcsolatával foglalkozom. A fennmaradó időmet lehetőleg minél elvontabb művészfilmek társaságában vagy színházban töltöm legszívesebben. Az egyetemi éveim során meghatározó jelentőségűek volt számomra azok a közösségek, amikhez tartozhattam – remélem, hogy nektek is tudok segíteni ezeknek megtalálásában.

Gass István

Jogi tanulmányaimat az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végeztem 2008-ban. Egyetemi tanulmányaim alatt öt hónapot töltöttem Belgiumban Erasmus-ösztöndíjasként, majd részt vettem a Panthéon-Assas (Paris II) párizsi egyetem francia jogi képzésén, amelynek során Master I fokozatú diplomát szereztem. 2008-ban csatlakoztam az Oppenheim Ügyvédi Irodához, jelenleg az ügyvédi iroda vitarendezési csoportjának szenior ügyvédje vagyok. 2008. óta megbízott óraadóként oktatok az ELTE Állam- és JogtudományiKarának Római Jogi és Összehasonlító Jogtörténeti Tanszékén, amelynek keretében római jogi szemináriumi foglalkozásokat tartok és a vizsgáztatásban is részt veszek. Az ELTE ÁJK dékánja 2019. szeptember 9-én „Pro Facultate” Emlékérmet adományozott az ELTE ÁJK Római Jogi és Összehasonlító Jogtörténeti Tanszékén a római jog oktatása terén önkéntesen folytatott oktatói tevékenységem elismeréseként. Az oktatás mellett az ELTE ÁJK doktori képzésében is részt veszek; kutatási területem az összehasonlító szerződési jog, az abszolutóriumot 2019-ben szereztem meg. Az egyetem mellett a Bibó István Szakkollégiumban is oktatok, legutóbb 2019 őszén tartottam kurzust személyiségi jogvédelem témájában. Hosszú időre visszatekintő oktatói tevékenységemből fakadóan nagyon szívesen foglalkozom egyetemi hallgatókkal, az egyetemi életre való felkészítéssel, így nagy örömmel csatlakoztam a kari mentorprogramhoz. Szabadidőmben különösen a színjátszás, az előadóművészet és a színház világa iránt érdeklődöm, hosszú ideig Földessy Margit színjáték-és drámastúdiójába jártam.

Gárdos Péter

2003-ban diplomáztam az ELTE-n. Az egyetem után doktori fokozatot szereztem, emellett óraadóként tanítottam a Polgári Jogi Tanszéken, a Bibó István Szakkollégiumban és szakjogász képzéseken. 2020-tól adjunktusként oktatok a Polgári Jogi Tanszéken. A mentorprogramhoz azért csatlakoztam, mert nagyon fontosnak tartom, hogy az elsőéves hallgatók segítséget kapjanak eligazodni az egyetemen, átállni a gimnáziumi évek után a jelentősen más logika szerint működő egyetemre és beilleszkedni. A mentorprogram hozzájárulhat ahhoz, hogy az elsőéves hallgatókból kiváló közösség váljon.

Heil Kristóf Mihály

Jogász és történelem szakon végeztem az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 2017/2018-ban a Nemzetpolitikai Államtitkárság Körösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa voltam Zürichben, ahol a magyar emigráció 1945 utániszervezeteivel foglalkoztam. A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum Tehetséggondozó Programjának ösztöndíjasa voltam 2018-ban. Jelenleg az ELTE Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola hallgatója vagyok, témavezetőm Prof. Dr. Mezey Barna. Elsődleges kutatói témám a reformkori törvényhozás és a vármegyerendszer kapcsolata.

Havasi Benigna

2017-ben végeztem az ELTE ÁJK politikatudományi mesterképzésén, majd szintén ebben az évben kezdtem meg doktori tanulmányaimat a Politikatudományi Doktori Iskolában. A Politikatudományi Intézetben immáron több éve egyetemes politikai gondolkodás történetét tanítok, valamint 3. éve vagyok oktatómentor a karon. 2020-ban 10. évemet kezdtem meg hallgatóként az ELTE valamelyik intézményében. E 10 év során rengeteget kaptam az oktatóimtól és mentoraimtól, nem utolsó sorban pedig a hallgatóimtól is. Oktatómentorként szeretném mindazt az odafigyelést, szeretetet és segítséget visszaadni az ELTE közösségének, amelyet én is kaptam ezalatt az egy évtized során.

lllés Gábor

Történészhallgatóból lettem politológus, 2013-ban végeztem az ELTE ÁJK politikatudomány mesterszakán, a politikai realizmusról szóló doktori disszertációmat pedig a kar Politikatudományi Doktori Iskolájában védtem meg 2019-ben. 2013 óta a (korábban MTA, ma ELKH) Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa vagyok. 2014 óta tartok a Politikatudományi Intézetben politikai gondolkodástörténetről, politikaelméletről és politikai vezetésről szóló kurzusokat, illetve részt veszek a 2018-ban bevezetett „A tudományos írás alapjai” című szeminárium oktatásában is. Utóbbi kurzuson az elsőéves hallgatók témakeresésben való támogatása, illetve az alapvető szakmai ismeretek és követelmények közvetítése a célunk. Oktatómentorként szeretnék ezeken a szűkebb szakmaiszempontokon túl is segíteni karunk „újoncainak” egyetemi életük megkezdésében.

Illés Kristóf

2018 júliusában végeztem az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, ugyanebben az évben a Fővárosi Törvényszék bírósági fogalmazója, valamint az ÁJK doktorandusza lettem. Dolgozószobám jelenleg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon található, azonban délutánonként örömmel jövök át az Egyetem térre. Idén második alkalommal nyílik lehetőségem oktatómentorként tevékenykedni, valamint először vállalok részt az elsőévesek oktatásában, a jogi adatbázisok kezelésébe való bevezetés terén. A jog birodalmán belüli érdeklődésem kifejezetten szerteágazó, mire találkozunk feltehetően befejezem a közlekedési és közlekedésigazgatási szakjogász tanulmányaimat. A közlekedés területe mellett a nemzetközi elemet hordozó büntetőügyek állnak érdeklődésem középpontjában. Amentorprogramban kiemelten fontosnak tartom, hogy minden gólya számára olyan élményekkel teli első évet biztosítsunk, ami megalapozza, hogy tanulmányaitok során végig örömmel töltsön el benneteket, hogy az ÁJK polgárai vagytok. Szabadidőmet legszívesebben barátnőmmel, családommal, barátaimmal szervezett közös programokkal töltöm. Amikor a szórakozás kerül előtérbe a Lövőház utcát keresem fel, amit mindenkinek ajánlok, akikellemes hangulatú kikapcsolódásra vágyik.

Képessy Imre

2010-ben végeztem az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, 2013 októberétől vagyok a Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszék tanársegéde. Oktatói pályafutásom kezdetétől igyekeztem segíteni a szemináriumi csoportjaimba tartozó elsőéves hallgatókat abban, hogy minél zökkenőmentesebben tudjanak beilleszkedni az egyetemi életbe, így nagyon örültem a mentorprogram elindulásának, amit ennek keretet tudott biztosítani. Az azótaeltelt évek egyre jobban megerősítettek abban, hogy helye van karunkon e programnak, amely egyrészt szakmai segítséget nyújt a gólyák számára a kezdeti nehézségek leküzdéséhez, másrészt abban is segít, hogy az egyes egyetemi csoportokból valódi baráti közösségek jöjjenek létre. Jelenleg a mentorprogram társelnöke vagyok.

Kisteleki Károly

1996 óta oktatok a karon egyetemes- majd összehasonlító jogtörténetet, így az „old school”-mentorok köré tartozom. Amióta itt tanítok, azóta próbálok interaktivitást kialakítani a diákokkal az óráimon, mert szerintem egy közös produktum eredménye kell legyen egy tanóra. Ugyanígy gondolkodom a karon lévő „életről”, aminek egy jó partneri viszony az alapja a diák és a tanár oldalak között. Ezt nemcsak elméletben vallom, hanem a magam eszközeivel régóta igyekszem tenni is érte. Vezetője vagyok az egyik tanórámból kinőtt Perjátszó Körnek, ami híres perek színpadi bemutatásával és – egyáltalán nem mellesleg – egy jó közösséggel igyekszik kicsit színesebbé és jobb hangulatúvá tenni a jogi kart. Éppen ezért abszolút természetes volt számomra, hogy a mentorprogramhoz csatlakozzam, melynek egy évig a társelnöke voltam és most a Program Csoport vezetőjeként igyekszem minél színesebb programajánlatokkal bombázni a mentorcsoportokat.

Kollarics Flóra

Kollarics Flóra vagyok, az Alkotmányjogi Tanszék oktatója és több éve mentoroktató. Mindig nagy várakozással tekintek a tanévkezdésre, mert remek és inspiratív feladatnak tartom a mentor tevékenységet. Évről évre megismerni lelkes, érdeklődő és nyitott embereket és segíteni nekik az egyetemi közösség aktív tagjává válni az oktatási tevékenységen is túlmutató kihívás. Nagyon fontosnak tartom a mentorprogramot, mert olyan kiinduló közeget biztosít, amely kellő támogatással segíti az elsőéves hallgatókat az integrációban és a szakmai, valamint baráti közösségek megtalálásában.

Matyasovszky-Németh Márton

A Jog- és Társadalomelméleti Tanszék doktori hallgatója vagyok. Kutatási témám az emberi jogok interdiszciplináris kutatásának kortárs irányzatai, emellett igazából bármiről nagyon szívesen kutatgatok, ami a jog és társadalomtudományok területéhez tartozik. Szenvedélyem az olvasás, gyakorlatilag mindig van nálam valamilyen könyv, még ha öt percre ugrom is el otthonról. Az olvasás mellett nagyon szeretek futni és nagyokat túrázni kutyámmal, Pereccel.

Mándi Tibor

1997-ben végeztem az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, 2001-től dolgozom a Kar Politikatudományi Intézetében, 2018. szeptember 1-től egyetemi docensként. A politológus alap- és mesterképzésben több kötelező és alternatív tárgyat is oktatok, többek között politikai gondolkodástörténetet, politikai filozófiát, demokráciaelméletet, tudománymódszertant, illetve az Egyesült Államok politikai életéről szóló tárgyakat. Egyik kedvenc filmem a Forrest Gump, mely véleményem szerint valamennyi előbb felsorolt területet egyesíti. Szívesen veszek részt az egyetemi tehetséggondozásban, annak mind szakkollégiumi, mind tudományos diákköri formájában. Úgy gondolom, hogy az egyetemi oktatásnak a tudásátadáson és képességfejlesztésen túl szemlélet- és jellemformáló hatással is rendelkeznie kell. Utóbbiakhoz nagymértékben hozzájárul a kari mentorprogram, amiben az elsőéves mesterszakos politológus hallgatók oktatómentoraként veszek részt.

Milánkovich András

Az ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszékén dolgozom tanársegédként, továbbá 2016 óta igazgatóként vezetem az ELTE Bibó István Szakkollégiumot. Emlékszem arra, hogy első évesként könnyen érezheti magát elveszettnek az ember ebben az eleinte nehezen áttekinthető (az idő előre haladtával persze folyamatosan tisztuló), a korábbiakhoz képest idegen közegben. Emlékszem arra is, hogy milyen megnyugtató és felszabadító tud lenni, amikor az ember végre közösséget talál magának, és abban a saját helyét is. Ez az az időszak, amikor a legtöbbet tanulunk saját magunkról és fejlődünk mi magunk is – a Mentorprogramban való részvételem célja, hogy könnyebbé tegyem az adaptációt, a közösségek megtalálását és megteremtését. Részben ugyanezért veszek részt a tehetséggondozó munkában. Szuper évek következnek mindenki számára, aki nem fél élni a lehetőségekkel és alámerülni ebben a határtalan, izgalmas tengerben. Örülök, ha az első karcsapásokat én is segíthetem, hiszen jól emlékszem arra, hogy mennyi mindent kaptam a saját közösségeimtől.

Nagy Teodóra

2017 nyarán végeztem az ELTE jogi karán, és annyira megszerettem a közeget, hogy egyből jelentkeztem is a PhD-képzésre. Az Alkotmányjogi Tanszék doktoranduszaként a mesterséges intelligencia jogalanyiságát és szabályozását kutatom, emellett az atv.hu oldalon felelős szerkesztőként, míg a Harcosok Klubja rádióműsorban főszerkesztőként dolgozom. Nagyon fontos számomra, hogy az Orientációs Napokon egymás társaságának az élvezésén túl az egyetemi élettel kapcsolatos kérdéseitekre is választ kapjatok. Ebben igyekszem maximálisan segítségetekre lenni. Szabadidőmet leginkább családom, barátaim társaságában töltöm, kedvenc kikapcsolódási formám az olvasás és a színház.

Orosz Noémi

A Büntetőjogi Tanszék tanársegédje vagyok. Kezdetektől fogva magával ragadott a büntetőjog világa, így az egyetemi évek alatt elvégeztem a bűnügyi tudományok modult, majd büntetőjogi témában kezdtem meg a PhD és LL.M. tanulmányaimat is. 2017 óta a Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumában dolgozom, 2018 óta tanítok a Büntetőjogi Tanszéken. 2020-ban csatlakoztam a mentorprogramhoz, és örülök neki, hogy együtt vágunk bele ebbe a nem mindennapi tanévbe. Nagyon várom a közös „munkát”, és bízom benne, hogy sok mindenben a segítségetekre lehetek.

Pásztor Emese

Az Alkotmányjogi Tanszék tanársegédjeként alkotmányjogot tanítok. Azért csatlakoztam a mentorprogramhoz, mert hiszek abban a már-már elcsépelt alkotmányjogi közhelyben, hogy az ember mindig alany marad, és nem válhat eszközzé vagy tárggyá. A mentorprogram abban segít, hogy ez az egyetemi közegben az első pillanattól megvalósuljon. 2011-ben szereztem jogi diplomát a karon, a doktori képzésben 2017-ben abszolváltam. Dolgoztam gyakornokként ügyvédi irodákban, tanácsadóként a közigazgatásban, jogászként a civil szférában – jelenleg főállásban tanítok és várom, hogy mit tartogat a következő szemeszter.

Rácz Anna

2002 óta dolgozom az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, jelenleg a Dékáni Hivatal helyettes vezetőjeként. Művelődésszervező és jogász diplomával rendelkezem. Két éven keresztül voltam hallgatója a Kar Doktori Iskolájának a Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszékhez kapcsolódva. 2015 óta veszek részt nagy örömmel a Mentorprogramban, szeretek emberekkel foglalkozni, érdekel a tehetséggondozás és szívesen támogatom a Karra újonnan érkező hallgatók beilleszkedését új élethelyzetükbe. Jelenleg a Mentorprogram társelnöke vagyok. Ez a környezet mind szakmailag, mind emberileg nagyon inspiráló a számomra. Mindezek mellett kulturális írással foglalkozom, cikkeim különböző kulturális-művészeti fórumokon jelennek meg, leginkább színházi, irodalmi, képzőművészeti és zenei témákban.

Rigó Balázs

Római Jogi és Összehasonlító Jogtörténeti Tanszék tanársegédje vagyok. Ez az 7. évem a tanszéken, korábban az Amerikai Nagykövetségen dolgoztam, de a tanítás öröméért és a tudomány kedvéért az ÁJK-t választottam. Szeretek utazni, idegen nyelveket tanulni és olvasni. Korábban versenyszerűen sportoltam (kendo). Szerencsére megadatott, hogy többször tanulhattam külföldön (Toyohashi, Pamplona, Reggio Calabria). Úgy gondolom, hogy az eddigi utazásaim és az ezek során szerzett tapasztalatok és képességek segítenek, hogy minél többet átadjak Nektek belőlük. Várom, hogy együtt dolgozhassunk, és közösen alakítsunk ki egy olyan közösséget, amely segíti és meghatározza az elkövetkező éveiteket.

Somody Bernadette

2000-ben szereztem a Karon jogi diplomát, azóta oktatok az Alkotmányjogi tanszéken, 2005 óta főállásban. Egyetemi oktatóként elsősorban alapjogokkal és jogvédelemmel foglalkozom, ugyanezen a területen korábban dolgoztam ombudsman-intézményeknél, a közigazgatásban és a civil szférában is. Fontosnak tartom, hogy a mentorcsoport befogadó és támogató hátteret nyújtson a hallgatóknak, és ez is segítse őket abban, hogy magabiztos, önálló és felelős egyetemi polgárokká váljanak.

Stánicz Péter

Az Alkotmányjogi Tanszék harmadéves levelező tagozatos PhD hallgatója vagyok, friss oktatómentor. Nagy lelkesedéssel csatlakoztam a mentorprogramhoz, mert hazai és külföldi egyetemi éveim alatt megtapasztaltam, milyen jó, ha segítenek beilleszkedni. Az egyetem számomra rengeteg élményt hozott az élet gyakorlatilag minden területén, ezért számomra a legfőbb célkitűzés, hogy segítsek a hallgatóknak a lehető legtöbbet kihozni egyetemi éveikből, legyen szó tanulásról, tudományos tevékenységről, külföldi lehetőségekről vagy akár sportról. Fontos számomra, hogy a hallgatóim számára megközelíthető legyek és merjenek segítségért fordulni hozzám. Izgatottan várom, hogy együtt dolgozhassunk.

Szabó András

2020-ban végeztem az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán jogászként és idéntől a Polgári Jogi Tanszék nappali tagozatos doktorandusz hallgatója vagyok. Az egyetemen a magyar jog mellett a német jogban is igyekeztem elmélyülni az elérhető̋ német jogi kurzusok, illetve a Deutsche Rechtschule nevű képzés elvégzésével. Ezek mellett résztvevője, később szervezője voltam 3 évig a Humboldt Universität zu Berlin és az ELTE közös nyári egyetemének, illetve lehetőségem nyílt Kazahsztánban két hétig az asztanai egyetem külföldieknek hirdetett nyári egyetemén tanulni. Oktatómentorként célom a beilleszkedés és az első év sikeres teljesítése mellett az ilyen fentebb említett programok/lehetőségek ismertetése. Amennyiben bármi kérdésetek van, nyugodtan fordulhattok hozzám, az Orientációs Napokon pedig már személyesen is megismerhetjük egymást.

Szakács Dóra

2019-ben végeztem az egyetemen. Jelenleg ügyvédjelöltként dolgozom, mellette pedig a Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék levelező tagozatos PhD hallgatója vagyok. A mentorprogramhoz azért csatlakoztam, mert jól tudom mennyire fontos, hogy az egyetem első évében – vagy akár az egész képzési idő alatt – segítséget kapjanak a hallgatók. A gimnázium után az egyetem hatalmas ugrás, az érettségi és az arra való felkészülés eltörpül az első zh-ra vagy vizsgára való felkészülés mellett. Nem csak a tanulmányok, az egyetemi környezet is teljesen más, és a diploma megszerzéséhez vezető út első lépése ennek a környezetnek a megszokása. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy ebben segítsem a gólyákat.

Tran Dániel

2015-ben végeztem karunkon jogászként, a diplomaszerzés után az ELTE ÁJK Kriminológiai Tanszékén PhD hallgatóként, ezzel párhuzamosan a Bárándy és Társai Ügyvédi Irodában pedig mint ügyvédjelölt helyezkedtem el. A tevékenységeimből adódóan gyakran kerülök érintkezésbe a bíróságok, ügyészségek és a büntetés-végrehajtás munkájával. A mentorprogramnak számos rendkívül fontos és hasznos oldala van, én személy szerint kiemelten fontosnak tartom azt, hogy a hallgatókban minél hamarabb kialakuljon egy kép a képzésük szakmai kifutásáról és arról, hogy milyen lehetőség állnak előttük a diploma megszerzése után – többek között ebben szeretnék Nektek segíteni.

Träger Anikó

2016-ban szereztem diplomát az ELTE jogi karán, így a legelső Orientációs Napok megrendezésében még diáksegítőként vehettem részt. Ezt követően 2018 szeptemberében az Alkotmányjogi Tanszék PhD hallgatójaként jöttem vissza az egyetemre, ezzel egy időben pedig az ON-hoz már oktatómentorként csatlakoztam. Egy új tanév mindig számos új lehetőséget nyújt, mentorként pedig már a legelső naptól segíthetek a gólyáknak ezeknek a lehetőségeknek a megtalálásában.

Üveges Eszter

2020 júliusában végeztem az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, ebben az évben kezdek a Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék doktoranduszaként. 2016-ban kerültem a Mentorprogramba mint diákmentor, az idei évtől pedig oktatómentorként folytatom a mentori tevékenységet. Szerintem a mentorok olyan biztos pontot nyújtanak a gólyák életében, ami elengedhetetlen az egyetemi közösség szempontjából. Szeretem, ahogy a gólyákból csoport, majd a csoportból csapat lesz és ehhez kívánok segítséget nyújtani.

Vittay Melinda

2014-ben végeztem az ELTE-n. Azóta egy nemzetközi ügyvédi irodában, illetve rövid ideig az Európai Bizottságban dolgoztam elsősorban versenyjogi, társasági jogi és uniós jogi ügyeken. Emellett a Nemzetközi Jogi Tanszéken vagyok óraadó tanár, nemzetközi közjogi és uniós jogi szemináriumokat tartok. Hallgatóként számomra óriási élményt jelentett az ELTE-n működő diákszervezetek programjai és közössége. Azért csatlakoztam a mentorprogramhoz, hogy segítsek megtalálni nektek is azokat a lehetőségeket, amelyek a leginkább passzolnak az érdeklődési körötökhöz, és amelyekkel még színesebbé tehetitek az egyetemen eltöltött éveiteket.