Az ELTE ÁJK őrzi vezető helyét a jogi felsőoktatásban

2020.12.07.
Az ELTE ÁJK őrzi vezető helyét a jogi felsőoktatásban
Intézményünk a jogi karok rangsoraiban a Figyelő és a HVG legfrissebb, 2021-es felsőoktatási kiadványaiban is élen végzett. Hallgatói kiválóság szempontjából a HVG Diploma 2021 rangsor az ELTE Állam- és Jogtudományi Karát – az ország valamennyi karát figyelembe véve – 3. helyre értékelte.

A Figyelő Felsőoktatási Rangsorban a jogászképzésben abszolút első helyet értünk el, amelyhez nagymértékben hozzájárult, hogy nemcsak a felvett hallgatók pontátlagában (428 pont) vagy a 400-nál magasabb pontszámmal felvettek arányában (75,8%), hanem a végzett diákjaink bruttó átlagjövedelmében (312.901 Ft) is a legmagasabb értékelést kaptuk. (A Figyelő Felsőoktatási Rangsorban az első helyen jelentkezők száma, a felvettek száma és a ponthatár nem rangsorképző elem.)

Jogi képzési terület
(Forrás: Figyelő Felsőoktatási rangsor 2021)
Jogász osztatlan szakos rangsor Társadalomtudományi képzési terület
(Forrás: HVG Diploma 2021)
1. ELTE ÁJK 1. ELTE ÁJK 1. BCE TK
2. PPKE JÁK 2. PPKE JÁK 2. ELTE TáTK
3. PTE ÁJK 3. PTE ÁJK 3. ELTE BTK
4-5. SZTE ÁJK 4. SZTE ÁJK 4. BME GTK
4-5. KRE DFK 5. SZE DFK 5. ELTE ÁJK (politológusképzés)
6. DE ÁJK 6. DE ÁJK 6. PPKE BTK
7. SZE DFK 7. ME ÁJK 7. SZTE ÁJK
8. ME ÁJK 8. KRE ÁJK 8. DE BTK
  9-31. ...

A HVG Diploma különszámban szereplő adatok alapján a jogi karokra felvételizők közül 2020-ban első helyen a legtöbben az ELTE Állam- és Jogtudományi Karát választották (943 fő), és ezzel a legtöbb hallgatót tudtuk fölvenni (499 fő). A felvételin az intézményünkbe bekerültek pontátlaga szintén biztosítja számunkra az első helyet, és ezt tovább erősíti az a tény, hogy elsőéves hallgatóink közül rendkívül sokan, harmincan értek el helyezést középiskolai tanulmányi versenyeken. 

A társadalomtudományi képzési területen a politológusképzés miatt szintén érintettek vagyunk, ahol a HVG Diploma rangsor harmincegy intézmény közül az országos 5. helyre sorolt minket.

Dékáni interjú a Figyelő Felsőoktatási Rangsorában