Az ELTE csapata nyerte a legnagyobb európai perbeszédversenyt

2022.06.15.
Az ELTE csapata nyerte a legnagyobb európai perbeszédversenyt
Az ÁJK hallgatói 35 egyetem csapatát maguk mögé utasítva elhozták a legjobb összteljesítményért járó Max Huber-díjat is. 

Ezzel a csapat nem csupán alperesként bizonyult jobbnak a június 11-i szóbeli döntőben leideni ellenfelénél, hanem összteljesítményben is az első helyen végzett: a négy hallgató a verseny mindkét fő díját elhozta az idén 45. alkalommal meghirdetett, nagy múltú Telders Nemzetközi Perbeszédversenyről

Az idei eset két fiktív trópusi állam, Jonam és Maleen jogvitájáról szólt. Maleen gyorsan fejlődő országként egy alacsony költségvetésű, a Mars körül keringő műholdat bocsátott fel 2013-ban, majd 2021 végén úgy döntött, hogy rendkívül innovatív – ugyanakkor kockázatos – módon, a Nemzetközi Űrállomás asztronautáinak közreműködésével Föld körül keringő műholddá alakítja azt át.

Az átépítési munkálatok közben Jonam egy űrbeli művelete miatt űrszemét ütközik a műholddal, amely ennek következtében néhány nappal az átalakítás után meghibásodik és felrobban. A darabjai Jonam területére hullanak, ahol komoly személyi és környezeti károkat okoznak egy esőerdőben. Az államok kölcsönösen kártérítési követelést nyújtanak be egymással szemben, Maleen a műhold elvesztése, Jonam pedig a területét ért károk miatt.

A Nemzetközi Bíróság első ítéletében megállapítja mindkét állam jogsértését. Ezután kezdetét veszi az ügy jóvátételről, kártérítésről szóló része, ahol a két fél felelősségének pontos meghatározása, illetve a károk számszerűsítése a cél. A versenyzőknek így emberi életek és egészség, védett állatfajok, egy nagy kulturális értékű templom, illetve egy innovatív műhold értékének meghatározására kellett módszereket javasolniuk, illetve az egyes módszerek mellett érvelniük a két állam képviseletében.

Az ELTE Telders Team tagjai Bodansky Benjámin (alperes), Nagy Ottó (alperes), Póka Lili (felperes) és Püsök Kata (felperes). Felkészítőik Kajtár Gábor, az ELTE Nemzetközi Jogi Tanszék docense és Vittay Melinda doktorandusz (ELTE), a Külgazdasági és Külügyminisztérium emberi jogi referense voltak.

A versenyzőket idén is a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda és az Igazságügyi Minisztérium támogatta. Az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói első ízben 2019-ben jutottak a hágai döntőbe, és rögtön a dobogó legfelső fokára állhattak.

A versenyzőket idén is az Igazságügyi Minisztérium és a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda támogatta.