Gárdos Péter: Szamárköhögés

Gárdos Péter: Szamárköhögés
03/08

2023. március 08. 18:00

ELTE ÁJK, A/1 gyakorló (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt., ruhatár melletti folyosó)

03/08

2023. március 08. 18:00 -

ELTE ÁJK, A/1 gyakorló (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt., ruhatár melletti folyosó)


Folytatódik az NFI Egyetemi Filmklub elnevezésű vetítés- és beszélgetéssorozat. Az ELTE minden karáról várjuk az egyetemi polgárokat, és az ELTE alumnusait is.

A film az 1956-os forradalmat Woody Allen-i humorral, a gyermekek szemén keresztül meséli el, akiknek életében egy hallatlanul izgalmas időszak köszönt be. Az ismert események miatt nem kell iskolába menniük, a felnőttek pedig megbolondulnak: a papa megpofoz valakit, pizsamában szteppel, és levelet fogalmaz Hruscsovnak, a nagymama pedig átlőtt kenyérrel tér haza. Törőcsik Mari, Garas Dezső, Hernádi Judit hármasa a gyerekszínészekkel kiegészülve teszik felejthetetlenné ezt az alkotást.

Kivel beszélgetünk utána:
A film Balázs Béla-díjas rendezőjével, Gárdos Péterrel.

Gárdos Péter nem a forradalom hőseiről forgatott filmet, hanem azokról az esetlen, félős kispolgárokról, akik a lakásukban begubózva, a rádióra tapadva élték át a forradalom napjait. Kesernyés humorral, a három együtt élő generáció civódásaira koncentrál, felnövéstörténetként kezeli a forradalmat. A chicagói filmfesztiválon Arany Hugóval díjazták. A történelmi parabolákat megjelenítő filmek egyik csúcsalkotása ez a film.

A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztrációt kérünk a filmklub vezetőjénél, Rácz Annánál, anna.racz@ajk.elte.hu e-mail címen, egyetemi hallgatók esetén Neptun-kódot is kérünk.

Facebook-esemény

Fotók: mafab.hu