Herendi Gábor: Toxikoma

Herendi Gábor: Toxikoma
03/22

2023. március 22. 18:00

ELTE ÁJK, A/1 gyakorló (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt., ruhatár melletti folyosó)

03/22

2023. március 22. 18:00 -

ELTE ÁJK, A/1 gyakorló (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt., ruhatár melletti folyosó)


Folytatódik az NFI Egyetemi Filmklub elnevezésű vetítés- és beszélgetéssorozat. Az ELTE minden karáról várjuk az egyetemi polgárokat, és az ELTE alumnusait is.

Szabó Győző színművész azonos című önéletrajzi írásán alapuló film, mely a két főhős, a rendszeresen drogot használó alfahím és az istent játszó Csernus Imre pszichiáter egymásnak feszüléséről és baráttá válásáról szól. A könyv a népszerű színész életének legnehezebb éveit eleveníti fel, egy hosszú évekig tartó drogos zuhanást, melynek végén minden szétesik Győző körül, aki végül rászánja magát az elvonókúrára. Itt találkozik Csernus doktorral, s innen indul a film, ami azt az ego harcot mutatja be, ami a két domináns férfi között zajlott a pszichiátrián.
A film időtartama: 124 perc

Kikkel beszélgetünk utána?
Bányai-Kelemen Barna színművésszel (a filmben Csernus doktort alakítja), Molnár Áron színművésszel (a filmben Szabó Győzőt alakítja), továbbá Dr. Lévay Miklóssal, Karunk Kriminológia Tanszékének oktatójával, a kábítószer és a bűnözés kapcsolatának kutatójával, és Dudits Dénes ex-heroinistával, terápiás programigazgatóval (Optima by Dudits), aki szociális munkás, intervencionista(szakértőként működött közre a filmben).

Bányai-Kelemen Barna Molnár Áron
Dr. Lévay Miklós Dudits Dénes

Szabó Győző tíz évig volt aktív szerhasználó, majd a kétezres évek elején elvonókúrára ment, és letette a drogot. Könyvében felkavaró őszinteséggel mesélte el, mennyire kalandos az út a pokolba. Kendermezőkön és mákföldeken vezet keresztül, egészen a halál küszöbéig. Visszafelé viszont annál gyötrelmesebb. Ezen a szenvedéssel teli úton az őt kezelő terapeuta, dr. Csernus Imre vezette végig. A Toxikoma című könyv 2012-ben jelent meg először. Azonnal a sikerlistákra került, és azóta számtalan utánnyomást megélt. A kötet alapján készült film 2021 őszén kerül a mozikba Herendi Gábor rendezésében.

A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztrációt kérünk a filmklub vezetőjénél, Rácz Annánál, anna.racz@ajk.elte.hu e-mail címen, egyetemi hallgatók esetén Neptun-kódot is kérünk.

Facebook-esemény