Mészáros Márta: Napló gyermekeimnek

Mészáros Márta: Napló gyermekeimnek
09/28

2022. szeptember 28. 18:00

ELTE ÁJK A/1-es gyakorló (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3., földszint)

09/28

2022. szeptember 28. 18:00 -

ELTE ÁJK A/1-es gyakorló (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3., földszint)


Folytatódik az NFI Egyetemi Filmklub elnevezésű vetítés- és beszélgetéssorozat. Az ELTE minden karáról várjuk az egyetemi polgárokat. A filmek felújított verzióit vetítjük.

Mészáros Márta 1982-es filmje önéletrajzi ihletésű film, amely a Napló trilógia első darabja, az 1947-ben a szovjet emigrációból, szülei halálát követően hazatérő Juli története.

Kivel beszélgetünk utána:
Kelecsényi László filmtörténész, író, dramaturggal

Nevelőanyja, Magda az új rendszer kegyeltje, egykori újságíró, aki börtönparancsnokként dolgozik, és fogadott lánya útját is szeretetteljes szigorral próbálja egyengetni. Juli azonban fojtogatónak érzi új otthona légkörét, szabadulni akar. A választott nézőpont Julié, az ő lázadó kamaszperspektívájából látjuk az éppen kiépülő rendszer visszásságait, az ideológiai vitákat – a keményvonalas Magda kételyek nélkül építi a szocializmust, miközben apja és János, aki Magda szabadabb szellemű rokona, a józan emberség hangját képviselik. A film hősnője öntörvényű, a saját útját, otthonát és identitását makacsul kereső figura, aki semmi mást nem szeretne, csak boldogulni, úgy, hogy közben megőrzi az integritását is.
A főbb szerepekben: Czinkóczi Zsuzsa, Bánsági Ildikó, Anna Polony, Jan Nowicki, Zolnay Pál.
A film időtartama: 103 perc.

A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztrációt kérünk a filmklub vezetőjénél, Rácz Annánál, anna.racz@ajk.elte.hu e-mail címen, egyetemi hallgatók esetén Neptun-kódot is kérünk. Az eseményt jelenlegi és volt ELTE-s polgárok (hallgatók, oktatók, dolgozók látogathatják).

Facebook-esemény